Közélet

A Balatonon már nincs olyan drága ingatlan, amit ne vennének meg

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Miért drágulnak még mindig a lakások, ha elvileg egy éve válság van? – erre a kérdésre keresi a választ hosszú és alapos elemzésében a Forbes magazin, amely rögtön az elején eloszlat egy, a kérdésben is megfogalmazott tévhitet.

Hiába nőtt ugyanis a munkanélküliség és csökkent a bérdinamika, ma Magyarországon nincs válság, legalábbis nem olyan, mint 2009-ben volt, ami egy súlyos ingatlanpiaci visszaesésben lecsapódott. Bár egyes szektorokban számos vállalkozás a csőd szélére jutott, és ezrével kerültek utcára emberek, az államháztartás stabil, a munkanélküliség összességében nem nőtt számottevően, a hitelezés pörög, a lakossági devizahitelek pedig már nem jelentenek kockázatot.

Az állami lakásprogramok ugyanakkor továbbra is felhajtó erőt jelentenek, a jelenlegi gazdasági környezetben az ingatlan az egyik legjobb befektetés, a járvány pedig felgyorsította a hazai mobilitási folyamatokat.

A Forbes szerint nem lehet ugyanakkor egységes magyar ingatlanpiacról beszélni, külön kell vizsgálni a helyzetet a keleti és nyugati országrészben, külön a fővárosban, a megyeszékhelyeken, a kistelepüléseken vagy épp a Balaton környékén, de a különféle ingatlantípusoknál is jelentős eltérések mutatkozhatnak. Noha az évek óta látható, a nagyjából tízszázalékos éves drágulást a járvány is csak lassítani tudta, az országon belül eltérő folyamatok figyelhetők meg, vannak helyek, ahol kifejezetten csökkentek az árak.

A Duna House statisztikái szerint ugyanakkor jelentősen megnőtt a kereslet például a Pest megyei, nagyobb ingatlanok után, a járvány hatására a korábbinál is többen keresnek nagyobb lakást, plusz egy szobát, kertet, erkélyt.

Még népszerűbbek a balatoni ingatlanok.

Tavaly a Balatonon a kínálat már nem tudta tartani a lépést a kereslettel, nem tudtunk olyan drága ingatlant mutatni, amit ne vettek volna meg

– mondja Benedikt Károly, a Duna House elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik