Közélet

Palkovics: A Fudan Egyetem semmit nem vesz el a diákváros területéből

MTI / Varga György
MTI / Varga György

Palkovics László szerint „félreértés történt” a Fudan Egyetem terveinél, mert nincs arról szó, hogy „a diákváros kollégiumi helyének terhére” építkezne a kormány. Erről az Indexnek beszélt a miniszter, aki nem tudja, a főpolgármester milyen dokumentum alapján állította ezt. Palkovics szerint ezzel szemben egy centit sem vesz majd el a diákváros területéből az egyetem.

A tervek szerint a földcsík déli része a kollégiumoké, ez a terv nem változott, középen áll a vásárcsarnok, ennek a tervpályázata jövő héten zárul, a terület harmadik, északi része egyetemi, intézményi övezet, itt épülne a Fudan, a negyedik földdarab pedig a Soroksári út Pest felé eső oldala, ide terveink szerint cégek érkezhetnek, kutatóintézetek épülhetnek

– részletezte a miniszter, hogy mi épülne a területre.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester népszavazási kezdeményezéséről úgy vélekedett Palkovics, hogy „nem hiszi, hogy van Magyarországon olyan ember, aki nemmel szavazna”, ha az a kérdés, hogy „épüljön-e egy új egyetem kollégiumokkal Budapest egyik leglepusztultabb rozsdaövezetébe”. Azonban ha a kerület nem akarja eladni azt a telket, ami a tervezett építési területen az övé, akkor újra kell terveznie a kormánynak.

Nézze, megállapodás van a két kormány, a két oktatási minisztérium között és az egyetemmel is. Vállaltuk, hogy megépül az egyetem, úgyhogy meglátjuk

– mondta arra, hogy mi lenne, ha a népszavazáson – ami csak véleménynyilvánító lehet, nem ügydöntő – mégis az jönne ki, hogy nem akarják a helyiek a Fudant.

A körülbelül 500 milliárd forintos beruházásról még azt sem árulta el Palkovics, hogy valóban ennyibe kerülne-e az építkezés, és hogy valóban kínai hitelből fizetnék-e. Azt mondta, ha egymillió forint körüli négyzetméteráron számolják, akkor valóban 540 milliárd forint körüli összeg jön ki, de „szeretnék, ha olcsóbb lenne”. Palkovics hozzátette, hogy a magyar kormány van annyira felelős, hogy nem köt olyan hitelszerződést Kínával, hogy adósságcsapdába kerüljön.

A miniszter arról is beszélt, kifejezett célja a kormánynak, hogy növeljék a nálunk tanuló külföldiek számát, és hogy külföldi intézményeket csábítsanak Magyarországra. (A CEU elüldözéséről nem esik szó az interjúban.) Hozzáfűzte, hogy ha a Fudan jön, akkor másik top 50 egyetemet nem érdemes már az országba csábítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik