Közélet

Számvevőszék: Átláthatatlan volt a Színművészeti gazdálkodása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az ÁSZ-nak problémája volt az elmúlt évekből a leltárral és a könyveléssel is, a szervezet szerint jól járt az egyetem az alapítványi modellváltással.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vagyongazdálkodása 2018-2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható” – kezdődik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése, amit a feszült körülmények között alapítványi fenntartásba került intézményről írtak. Az ÁSZ oldalán megjelent közlemény így folytatódik:

Az SZFE vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét. A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.

Részletezik is, mi történt: az ÁSZ 2015-19 között háromszor ellenőrizte az egyetemet, ezek az ellenőrzések „sorozatos és visszatérő gazdálkodási törvénysértésekre illetve korrupciós veszélyekre világítottak rá”. Most azért ellenőrizték az egyetem gazdálkodását, mert fenntartót váltott, az államtól egy közérdekű vagyonkezelő alapítványé lett.

Az ÁSZ szerint az SZFE könyvelése nem volt mindenben szabályos, „az alkalmazott számlarend nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal”, valamint 2019-ben az intézmény „nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal”. A 2018-as és 2019-es beszámolóhoz nem készítettek leltárt, ezt is felrója az ÁSZ. A leltár szintén elmaradt, sőt a 2020-as záróbeszámoló sem készült el. Emiatt nem lehetett tudni pontosan, milyen vagyonelemei vannak az egyetemnek.

Az ÁSZ azt írja, végül a gazdasági oldal felügyelő kancellár ellen nem kezdeményeztek munkajogi eljárást, mert megszűnt annak munkaviszonya.

Arról is írnak, 2018-19-ben az egyetem „működésében és gazdálkodásában a teljesítményelv nem érvényesült”. A számvevőszéki jelentés nyíltan kritizálja a korábbi kancellári rendszert, legalábbis az SZFE-n, mondván, az nem „biztosította a nemzeti vagyon védelmét”. A gazdálkodás megerősítése és a vagyon védelme okán indokolt volt a fenntartóváltás az állami szerv szerint. Az ÁSZ javaslatokat nem fogalmazott meg, csak felhívta a mostani fenntartói kuratórium figyelmét annak hasznosítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik