Közélet

Egy kutatás szomorú képet fest arról, mit tett velünk a járvány 

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Egy kutatás szomorú képet fest arról, mit tett velünk a járvány 

A magyarok elsöprő többsége úgy érzi, nem kapott segítséget a járvány alatt egy átfogó, reprezentatív felmérés szerint. Rengetegen vesztették el a munkájukat vagy keresnek kevesebbet, az általános egészségügyi és anyagi félelmek mellett pedig a válaszadók több mint harmada attól is tart, hogy a párjuk agresszív lesz a karantén alatt. Több mint felük a járvány után sem dobná el a maszkot, az alapjövedelem bevezetését pedig még a fideszesek többsége is támogatja. A megkérdezettek túlnyomó része oltáspárti, a kormánypártiak körében azonban nagyobb az oltási hajlandóság.

A magyarok elsöprő többsége komolyan veszi a koronavírus egészségügyi kockázatait – olvasható abban a most megjelent közvélemény-kutatásban, amelyet Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung készített a magyarországi járványhelyzetről, illetve arról, hogy miként hatott ez a rendkívüli időszak a lakosságra.

A Bíró-Nagy András és Szászi Áron által jegyzett felmérésben a megkérdezettek 83 százaléka szerint veszélyes az emberek egészségére a vírus. Hasonlóan magas arányban vannak azok, akik féltik a családtagjaikat a vírustól, míg a megkérdezettek közel ötöde véli úgy, hogy a vírus nem veszélyezteti a családja egészségét. A válaszadók háromnegyede tart a vírus hosszú távú szövődményeitől, 22 százalékuk viszont nem. A vírussal kapcsolatos aggodalmukat kifejező válaszadók közül a személyes egészségüket féltők voltak a legkevesebben.

Látványos különbség alakult ki a fiatalok és az idősek között: míg a 30 év alatti korosztály 24 százaléka nem tartja veszélyesnek a vírust, addig a 60 év felettieknek csak 7 százaléka gondolja így. A hosszú távú szövődményektől a 30 év alattiak 62 százaléka, míg a 60 év felettiek 87 százaléka fél. A politikai hovatartozás terén alig van különbség, a kormánypárti válaszadók, az ellenzéki, valamint a bizonytalan szavazók között is nagy többségben vannak, akik tartanak a hosszú távú szövődményektől.

Made with Flourish

Maradhatna a kézfertőtlenítés

A leggyakoribb óvintézkedések a rendszeres kézfertőtlenítés és a maszk hordása: a megkérdezettek fele mondta, hogy mindig, harmada pedig, hogy többnyire ezek szerint viselkedik. 79 százalékuk állította, hogy többnyire vagy mindig kerülik a különösen veszélyeztetett emberekkel való kontaktust, majdnem ennyien az ismerőseikkel való fizikai érintkezést is visszaszorították, illetve tartják a 2 méteres távolságot másokkal az otthonukon kívül, és kerülik a tömegközlekedést. A megkérdezettek kicsivel kevesebb mint háromnegyede állította, hogy inkább kerüli a nagyobb összejöveteleket, vitaminokat szed, és csak a legszükségesebb okok miatt hagyja el az otthonát.

A legfeljebb 8 általánost végzett válaszadókhoz képest óvatosabbak az érettségizettek és a diplomások, a nők pedig egy fokkal elővigyázatosabbak a férfiaknál. A legnagyobb különbségek korcsoportok szerint rajzolódnak ki: a harminc év alattiakhoz képest az ötvenes éveikben járók, és főleg a 60 év felettiek sokkal óvatosabbak.

A higiéniai szabályok akár járvány utáni fenntartását a magyarok abszolút többsége támogatja. 70 százalékos támogatottságú volt a javaslat, ami alapján a boltoknak kötelező kézfertőtlenítő pontokat kellene kitennie az üzlethelyiségükben.

Ennél kevesebben támogatnák a maszkviselési szabályok esetleges újbóli elrendelését a világjárvány lecsengését követően is, például influenzaszezonban. Ugyanakkor a válaszadók több mint fele így is azt válaszolta, hogy egyes időszakokban a jövőben is támogatná a kötelező maszkviselést a tömegközlekedésen és a boltokban.

Sokan félnek a kapcsolati indulatoktól

A válaszadók döntő többsége (70 százaléka) azt válaszolta, hogy nem változtak a különböző emberi kapcsolatai a karantén és a társas távolságtartás időszaka alatt. Többen mondták ugyanakkor, hogy szorosabbá váltak a családi kapcsolataik, illetve a párkapcsolatuk, mint ahányan az ellenkezőjét állították. A baráti kapcsolatok elhidegüléséről a válaszadók 19 százaléka számolt be, többen, mint akik barátságaik megerősödősét tapasztalták. A válaszadók 11 százalékának a munkakapcsolatai, 8 százalékának a családi kapcsolatai, 5 százalékának a párkapcsolata hidegült el.

Budapesten a válaszadók több mint negyede számolt be arról, hogy szorosabbá váltak a családi kötelékei. A többi településkategóriában 9-13 százalékponttal kisebb volt ez az arány. A párjukkal együtt élő megkérdezettek 20 százaléka, míg a többi válaszadónak csak a 6 százaléka válaszolta, hogy javultak a családi kapcsolataik. Ezen túl Budapesten láthatóan magasabb volt a szorosabbá vált párkapcsolatok aránya (22 százalék), mint a kisebb településeken (14-15 százalék).

Aggasztó eredmény, hogy a párjukkal együtt élő válaszadók 36 százaléka tart attól, hogy párjuk ideges, agresszív lesz a karantén alatt.

 

Made with Flourish

 

A válaszok alapján a megkérdezettek negyedének gyengébb, tizedének erősebb félelme, hogy párjuk agresszívvá válik, 2 százalékuk azonban arról számolt be, hogy ez már be is következett.

A községekben jelentősen kevesebben mondták, hogy tartanak a partnerük visel­kedésétől (30 százalék), mint Budapesten (45 százalék). Látványosan nagyobb a párjuktól tartó válaszadók aránya azok között, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat: 44 százalékuk aggódik, 7 százalékuk pedig tapasztalta is már párja idegességét vagy agresszivitását.

A magyarok közül csak nagyon kevesen érzik, hogy a családjukon kívül máshonnan is kaptak volna segítséget a vál­ság során, de a válaszadók 56 százaléka még a családjára sem számíthatott. A megkérdezettek elsöprő többsége azt válaszolta, hogy nem kapott segítséget a munkáltatójától (89 százalék), a kormánytól (93 százalék) és az önkor­mányzattól sem (94 százalék).

Az egészségügyi aggodalmak mellett a gazdasági félelmek is elterjedtek

A koronavírussal kapcsolatos személyes aggodalmak közül egyértelműen a család és barátok egészségének fél­tése vezeti a listát. A megkérdezettek 79 százaléka tart attól, hogy közeli családtagjai, barátai megbetegednek, kicsivel kevesebben félnek attól, hogy ők maguk kapják el a vírust. A válaszadók kétharmada a személyes szabadságát félti, minden tizedik válaszadó pedig úgy érzékelte, hogy ez már be is követke­zett. A gazdasági félelmek is jelentősek a magyar társadalomban, például a kevesebb fizetés (55 százalék) vagy a munkahely elvesztése (45 százalék) miatt.

Tízből négyen azt válaszolták, hogy romlott az anyagi helyzetük, és mindössze 2 százalék számolt be az anyagi helyzete javulásáról.

A személyes gazdasági helyzetértékelésben jelentős különbség mutatkozik a politikai táborok között. A kormány­pártiaknak 30 százaléka érzékelte az anyagi helyzetének romlását, az ellenzéki és bizonytalan válaszadóknak viszont egyaránt a 43 százaléka.

Az életkori csoportok közül két korosztály mutat egyedi mintázatot: a 30-39 évesek 49 százaléka a saját bőrén érezte a gazdasági visszaesést, ezzel szemben a főként nyugdíjasokból álló, 60 év feletti korosztálynak csak 30 száza­léka tapasztalta anyagi helyzetének romlását.

Az iskolázottsági csoportok között az alacsonyabb végzettségűeket valamelyest jobban érinti a recesszió. A legfeljebb alapfokú végzettségűek 41 százaléka, a szakmunkás képesítésűek 43 százaléka számolt be anyagi visszaesésről. Az érett­ségizettek és a diplomások között 35-37 százalék ez az arány.

Made with Flourish

Nagyon sokan lettek munkanélküliek

Ami az állásvesztés mértékét illeti, az eredmények a hivatalos statisztikáknál nagyobb mértékű leépítésekről árulkodnak: a Policy Solutions által mért adatok alapján 800 ezer ember veszíthette el az állását a járvány miatt.

A megkérdezettek több mint harmada a fizetése csökkenéséről számolt be, 29 százaléka pedig a munkaidő csökkenéséről. A diplomás mun­kavállalóknak 28 százalékát érintette a fizetéscsökkenés, míg a legfeljebb alapfokú végzettségűeknél ez az arány más­félszer ekkora volt. Fontos az is, hogy a falvakban lakóknak a 26 százaléka számolt be fizetéscsökkenés­ről, a nagyobb településeken, viszont 37-40 százalékos volt az arány. Ennek oka, hogy a városokra jellemző szolgáltató szektort (elsősorban a turizmust és vendéglátást) érintették leginkább közvetlen módon a korlátozó intézkedések.

Az alacsonyabb végzettségi csoportok felé haladva valamelyest növekszik a munkájukat elvesztők aránya, ezen kívül gyereket nevelő szülők is szignifikánsan nagyobb arányban veszítették el a munkájukat. Különösen azoknál a szülőknél volt ki­magasló az állásvesztők aránya (25 százalék), akik egyedül nevelik a gyereküket.

Voltak, akiknek ettől függetlenül sikerült félretenni, a diplomások 22 százaléka növelte a megtakarításainak összegét, ami 13 százalékponttal az átlag feletti arány. A legfeljebb 8 általánost végzettek között volt szignifikánsan átlag alatti a plusz megtakarítók aránya (5 százalék).

Az iskolázottsági szinttel együtt meredeken nő az otthonról dolgozó munkavállalók aránya: a home office alapvetően diplomás kiváltság volt, továbbá a nők jelentő­sen nagyobb arányban dolgoztak otthonról a karantén alatt (23 százalék), mint a férfiak (14 százalék). A távmunka a falvakban érintette a legkevesebb és Budapesten a legtöbb embert.

A járvány alatt otthon dolgozó szülők 54 százaléka számolt be nehézségekről, míg azoknál a szülőknél, akik nincsenek home office-ban, csak 38 százalékos volt ez az arány. A diplomás válaszadók között 59 százalékos, kiugróan magas volt azoknak az ará­nya, akiknek nehezen ment a munka és a gyerekek közötti egyensúlyozás.

Made with Flourish

A lakosság többsége bevezetné az alapjövedelmet

A magyar társadalom közepest adott a kor­mány egészségügyi válságkezelésére. A fideszes válaszadók ennél jelentősen jobbra értékelték a kormány egészségügyi intézkedéseit, 4,1 volt az általuk adott átlagpontszám. Az Orbán-kormány gazdasági válságkezelését egy fokkal rosszabbnak értékelték a válaszadók, mint az egészség­ügyi intézkedéseit.

A kormány gazdasági válságkezelésének a szakmunkás végzettségűek adták a legrosszabb osztályzatot, átla­gosan 2,6 pontot – ugyancsak ebben a csoportban mondták a legtöb­ben, hogy romlott az anyagi helyzetük, ahogyan azt is, hogy szükségük lenne plusz megtakarításokra, de nincs miből félretenniük. Az életkori csoportok által adott átlagos osztályzatok nem térnek el szignifikánsan egymástól, kivéve a 60 év felettieket. Ezt a döntően nyugdíjasokból álló csoportot kevésbé érintik a válság következtében indult leépítések, illetve a stabilan érkező nyugdíj is pozitív hatással lehet a kormány gaz­dasági intézkedéseiről alkotott véleményekre.

A kormány gazdasági válságkezelését tekintve fontos kiemelni, hogy a magyarok 59 százaléka szerint a kormány nem tett eleget a munkahelyek és a jövedelmek védelme érdekében.

A politikai táborok között éles különbség mutatkozik a kérdésben: a fideszesek kétharmada szerint ele­get tett az Orbán-kormány a munkahelyek és a jövedelmek megvédése érdekében, az ellenzékiek 85 százaléka szerint nem. A bizonytalan szavazók abszolút többsége is kritikus a kormánnyal szemben és csak a negyedük elégedett a kormány munkavédelmi intézkedéseivel.

Felmérték azt is, hogy a magyar társada­lom hogyan vélekedik az alapjövedelem kérdésében. A megkérdezettek 65 százaléka értett azzal egyet, hogy az államnak mindenki számára biztosítania kell a meg­élhetéshez szükséges minimumot. Csupán a válaszadók 29 százaléka ért egyet azzal, hogy az államnak ez nem fel­adata. Az ellenzéki válaszadók háromnegyede támogatja az alapjövedelem intézményét, de még a fideszesek 55 százaléka is az alapjövedelmet ellenző kormánnyal szemben van. A bizonytalan szavazók 66 százaléka is támogatja az alapjövedelmet.

A magyarok 49 százaléka úgy véli, hogy az önkormányzatok forrásmegvonásai lényegében az ellenzéki települé­sek elleni büntetőintézkedések. A fideszesek 62 százaléka szerint jogosak voltak ezek a lépések, az összes válaszadó körében ez az arány 35 százalék. Magas volt azok­nak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak véleményt nyilvánítani a kérdésben (16 százalék). Érdekes adalék ehhez a kérdéshez, hogy amikor arról kérdezték a válaszadókat, sze­rintük kinek lenne a felelőssége, ha az önkormányzatuk működésképtelenné válna, a magyarok 48 százaléka szerint ez a kormány hibája lenne.

Made with Flourish

Minden politikai táborban többségben vannak az oltáspártiak

A különböző politikai táborokat tekintve jól látszik, hogy minden csoporton belül többségben vannak az oltás­pártiak. Az oltások melletti elkötelezettség erősségében vannak ugyanakkor különbségek.

A kormánypárti válasz­adók 71 százaléka oltatná be magát. Az ellenzéki szavazók között 59 százalék, a bizonytalanok között pedig 55 százalék volt az oltási hajlandóság egy évvel a járvány kezdete után.  

A 30 év alattiaknak alig több mint a fele kérné a vakcinát, és a fiatalok közül tízből négyen nem oltatnák be magukat. A fiatalabbakhoz képest nagyon kevés 60 év feletti oltásszkeptikus van (13 százalék).

Az európai-amerikai fejlesztésű vakcinák a legelfogadottab­bak: a válaszadók 65 százaléka elfogadná valamelyik nyugati vakcinát, de a magyarok 49 százaléka elmarad az orosz és kínai vakcinákat is beadatná, ha más nem lenne elérhető. A kormánypártiak 71 százaléka, az ellenzékiek 67 szá­zaléka, míg a bizonytalanoknak csupán 56 százaléka adatná be magának valamelyik nyugati vakcinát. Az ellenzékiek 51 százaléka elutasítja a kínai vakcinát, és csak tízből négy ellenzéki adatná be magának azt.

A kormánypártiak 62 százaléka a kínai vak­cinát is elfogadná. Az orosz vakcina fogadtatása nagyon hasonló a kínai fejlesz­tésű védőoltáshoz. Az ellenzékiek 40 százaléka fogadná el, 51 százaléka utasítaná el az orosz védőoltást. A bizonytalan szava­zók között az orosz vakcina néhány százalékponttal népszerűbb a kínainál: 46 százalék adatná be, míg 39 százalék utasítja el azt.

Made with Flourish

A többség nem hisz a Covid-konteókban

A magyarok többsége inkább vagy egyáltalán nem hisz az alább felsorolt összeesküvés-elméletekben, ugyanakkor néhány elméletet figyelemreméltóan sokan találnak igaznak, például hogy a koronavírust Kína szándékosan szabadította a világra, hogy átvegye a világ vezető szerepét.

A legegyszerűbb összeesküvés-elméletnek, miszerint a vírus nem is létezik, a legmagasabb az elutasított­sága. Igaz, a megkérdezetteknek több mint a tizede így is hajlott arra, hogy elfogadja ezt az állítást, de csak 1 százalék volt magabiztos vírustagadó.

A megkérdezettek 58 százaléka elutasította azt az elméletet, hogy a védőoltás titkolt célja a népességszabályozás. A híres „mikrochipes” elmélet­nek, vagyis hogy az oltással egy chipet akarnak beültetni az emberbe, viszont kimagasló az elutasítottsága: a megkérdezettek abszolút többsége egyáltalán nem hisz ebben és csak 1 százalék tartja igaznak. Érdekesség, hogy azok, akik elveszítették az állásukat a válság alatt, a tízes skálán 0,8 ponttal fogékonyabbak az összeesküvés-elméletekre, ha kiszűrjük a politikai és demog­ráfiai változók hatását.

Bár a válaszadók között kisebbségben vannak a vírusszkeptikusok, a megkérdezettek 56 százaléka nem büntetné az ilyen vélemények megfogalmazását, és csak 34 szá­zalék támogatja a fellépést a vírustagadással szemben. Ebben a kérdésben az ellenzéki és bizonytalan szavazók az engedékenyebbek.

Ennek megfelelően a megkérdezetteknek csupán 36 százaléka támogatja, míg 54 százaléka ellenzi a vírus­szkeptikus posztok, kommentek kitörlésének gyakorlatát a közösségi médiaplatformokon. Itt is felfedezhető különbség a politikai törésvonalak mentén: a fideszesek nagyjából fele-fele arányban támogatták és ellenezték a vírustagadó és a veszélyeket relativizáló vélemények közösségi médiás cenzúráját, az ellenzékiek többsége ellenezte a gyakorlatot, és ehhez hasonlóan vélekedtek a bizonytalan szava­zók is.

Módszertan

Az elemzés megalapozásához a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung 2021. március 2. – 11. között végzett közvélemény-kutatást a Závecz Research segítségével. A járvány harmadik hullámában személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. Az egyes szocio-demográfiai csoportokon belüli bontások az arányok érzékeltetésére alkalmasak, ezekben az esetekben a megnövekvő hibahatár miatt a pontos számok tájékoztató jellegűek. Tekintettel a hat ellenzéki párt közös indulására a 2022-es országgyűlési választásokon, a különböző táborokat az ebből fakadó politikai realitásnak megfelelő bontásban (Fidesz-KDNP, ellenzéki közös lista, bizonytalan szavazók) mutatják be. E hármas bontás egyben fedi is valamennyi, a teljes népességben legalább 5 százalékos nagyságú választói csoportot.

Olvasói sztorik