Közélet koronavírus

A Magyar Nemzet megkérdezte a főszerkesztője által vezetett szervezetet: beengedjék-e a kórházakba az újságírókat?

CSUDAI SÁNDOR / WIKIPEDIA
CSUDAI SÁNDOR / WIKIPEDIA

Amint beszámoltunk róla, a 24.hu is csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben szerkesztőségek sora kéri a döntéshozókat, engedjék be az újságírókat az egészségügyi intézményekbe, hogy megszűnjön az információhiány, és közvetlen információk alapján számolhassanak be a valós járványhelyzetről.

Kapcsolódó
A szabad tájékoztatás életeket menthet! – Újságírók nyílt levele a miniszterelnöknek
A 24.hu is csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben szerkesztőségek sora kéri a döntéshozókat, engedjék be az újságírókat az egészségügyi intézményekbe, hogy megszűnjön az információhiány, és közvetlen információk alapján számolhassanak be a valós járványhelyzetről.

A kormány nevében Kovács Zoltán államtitkár reagált, megállapítva: a kórházakban gyógyítani kell, és nem kamerázni. Azóta kiderült, hogy az az Országos Kórházi Főigazgatóság kérése értelmében már az oltásokról is csak a közmédia készíthet felvételeket a szakrendelőkben.

Most pedig a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is megszólalt az ügyben, annak a véleményének hangot adva, hogy a szerkesztőség kérése „nem időszerű”. Mint írták, a petíció támogatóinak körében „feltűnő módon csakis a baloldali és liberális médiaműhelyek álltak össze egymással akarategységben”, és tudtukkal más szellemiséget valló szerkesztőséget nem is kerestek meg.

„A kórházakban folyó hősies munka – s ennek a munkának a hőseiként tisztelt orvosok és ápolók – bemutatása szerintünk is elengedhetetlen, de erre a kiélezett helyzeteket produkáló, fokozott koncentrációt követelő kórházi szituációkban megítélésünk szerint nincs, nem is lehet mód. Zavaró hatásokat kelteni, az életmentő munka körülményeit a média jelenléte által feleslegesen generált stresszel megnehezíteni pedig kimondottan felelőtlen újságírói magatartás. Itt és most nem az öncélúan attraktív terepmunka, hanem a felelősségteljes információközlés a szakmánk elsődleges feladata” – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

A Magyar Nemzet főszerkesztője és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke egyaránt Toót-Holló Tamás.

Kapcsolódó
34 milliós állami támogatást kapott mítoszrekonstrukciós projektjére a Magyar Nemzet főszerkesztője
A mű két felvonásban kíséri végig „a magyar történelem első nemzeti sorstragédiáját, az ősi magyar csillagvallási örökség elvesztését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik