Közélet

Jakab Péter: A kedvencem a parizeres kifli, a paprikás krumpli, és a sztrapacska

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Telex készített interjút Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével. A beszélgetésben előkerült a Facebookon őrült karriert befutó parizeres poszt is, méghozzá azért, mert Jakab havonta 2,2 millió forintot keres, így a kormánypárti közvéleményben is felvetődött, hogy mennyire hiteles ilyen képeket posztolni. Jakab szerint ez nem pénz, hanem ízlés dolga, ő egy „egyszerű ember”, akinek a kedvenc étele a „parizeres kifli, a paprikás krumpli, és a sztrapacska”.

Jakab több hasonló alapállású, kevésbé politikai, inkább gasztronómiai posztjaival szárnyal a Facebookon, arra a kérdésre, hogy a Facebook-politizálásé lehet-e a jövő, azt válaszolta:

Jelenleg biztos, hogy nem a köztévéé a jövő, oda egyébként sem hívnak. Ha a Facebookon tudunk beszélgetni ilyen formában is a választókkal, akkor élni kell vele. Azt is szeretem, amikor az emberek elmondják, hogyan élik meg a mindennapokat, mit esznek ebédre, mit engedhetnek meg maguknak egyáltalán.

A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy Bíró László minden bizonnyal el fog indulni az ellenzéki előválasztáson is. Mint ismert a jobbikos Bíró volt a szerencsi időközi választás közös ellenzéki jelöltje, akinek korábbi rasszista és antiszemita kijelentései miatt bocsánatot kellett kérnie. Jakab ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a „ jobbikosok tisztességes, emberek, akik ha hibáznak, nem megmagyarázzák, és letagadják, hanem elismerik és bocsánatot kérnek.” Arra a kérdésre, hogy hány olyan ember van a Jobbikban, akiről egy kampányban elő lehet szedni rasszista, cigányozó, zsidózó megnyilvánulásokat, Jakab azt válaszolta: „Nekem az a fontos, hogy tud-e valaki ezekért bocsánatot kérni, vagy sem. A kormánypárt eltorzíthatja a valóságot, vagy éppen teljes kitalációkkal jönnek majd elő. De az Orbán-rendszert kell leváltani, azt a rezsimet, ami nem csak úgy kommentelget, hanem a képviselője cigány embert tesz a kazánba és megégetéssel fenyegeti őt, jót nevetve. Más fideszesek Európát gázkamrának nevezik, vagy például engem jákoboznak. Itt nem kommentekről van szó.”

Hozzátette: biztos, hogy Bíró meg fogja magát méretni az előválasztáson,

aztán majd a választók eldöntik, hogy nekik pár komment a fontos, vagy az, hogy végre normális életük legyen a saját szülőföldjükön.

Megkérdezték arról is, hogy mi a véleménye A család az család kampányról, és hogyan áll ehhez a Jobbik. Szavai szerint ő „ebben konzervatív álláspontot” tud csak képviselni, és nem fogja sem magát, sem a közösségét megtagadni.

Sarkosan fogalmazok: soha nem fogok azért küzdeni, hogy egy gyereknek három apja legyen

– magyarázta, hozzátéve: azért mindig küzdeni fog, hogy „az édesapja és az édesanyja érjen ugyanannyit, egy nő ne érjen kevesebbet, mint egy férfi, és azért is küzdeni fogok, hogy a gyerek édesapja és édesanyja ugyanannyit érjen, mint egy német gyereké. Ezek a gyerekek kaphatnak olyan egészséges környezetet, ahol a család biztosítani tudja számukra a boldoguláshoz szükséges feltételeket.”

Jakab szerint azért mondott három édesapát, mert „ha átlépjük azt a minőségi határt, hogy egy gyermek szülője egy apa és egy anya lehet, akkor onnantól kezdve biztos a számbeli határokat is át lehet lépni”. Ha ezt a biológiai, természetes korlátot át lehet lépni, akkor miért ne lehetne akár három apja is egy gyereknek? – tette fel a kérdést.

Ezért fogalmaztam nagyon sarkosan, mert nekem a család az egy apából és egy anyából áll a gyermek érdekében. Hallok olyan megközelítéseket, hogy miért vegyük el egy meleg pártól azt a lehetőséget, hogy nekik gyermekük legyen, de nem mi, hanem a természet rendeltetett úgy, hogy egy apának egy anyától lehet gyermeke, és ebből a szempontból a gyermek érdeke a legelső. A gyermek nem tud dönteni arról, hova születik

– fogalmazott Jakab Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik