Belföld

Jakab Péter a kilépőkről: soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem, hogy kik maradnak

Hárman hagyták ott a mai napon a Jobbik parlamenti frakcióját: a korábbi elnök, Sneider Tamás, Farkas Gergely, illetve Varga-Damm Andrea.

Hárman is kilépnek a Jobbik-frakcióból, az egyik távozó a párt korábbi elnöke
Sneider Tamás és Farkas Gergely szerint Jakab Péter rosszul irányítja a pártot. Csatlakozott hozzájuk Varga-Damm Andrea is.

A kilépőkkel kapcsolatban Jakab Péter pártelnök-frakcióvezető rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szerda este. Mögötte, illetve mellette állt Potocskáné Kőrösi Anita, Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel, Lukács György, Ander Balázs és Szilágyi György is. Jakab azt mondta:

„Varga-Damm Andreát nem akartuk kizárni. Hibázott a megfigyelési törvénynél, de mindenki megérdemel egy második esélyt.” Emellett azt is elmondta, hogy a frakció nem szándékozott visszahívni Sneider Tamást az Országgyűlés alelnöki posztjáról. Sneider mégis lemondott erről a posztjáról.

Jakab hangsúlyozta:

A mai ülésen békejobbot kínáltam minden egyes képviselőtársunknak, ezt a békejobbot azonban három képviselő elutasította. A kongresszuson harcot hirdettem az Orbán-rezsim ellen, és ezért ma békét hirdettem a Jobbikon belül azért, hogy ott tudjunk küzdeni, ahol erre igazán szükség van.

Így zárta rövid beszédét a pártelnök:

Három képviselőtársunk most elhagy bennünket, de soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem hogy, kik maradnak. Nem a képviselő a fontos, hanem a választók. A választók pedig továbbra is számíthatnak a Jobbikra.

Sneider, Varga-Damm és Farkas kilépésével 17 tagúra fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerző Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. Korábban Dúró Dórát és Volner Jánost kizárták, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott (ők Volner kivételével a Mi Hazánk Mozgalomban politizálnak azóta), az idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót, hozzájuk csatlakozik az újabb három távozó, ezzel a független képviselők száma 13-ra nő a parlamentben.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik