Közélet

Idős embereknél mindegyik covid-vakcina kevésbé működik

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Viszont javítja a szervezet ellenállóképességét, tehát fontos az időseket is beoltani. Az idősgondozásról szóló tudományos konferencián elhangzott: a társadalom elöregedésére a minél aktívabb „harmadik kor” lehet a megoldás, és az öregedés vissza is fordítható.

A várható élettartam az egész világon növekszik – a fejlődő világban még intenzívebben, mint Nyugaton – s ezzel együtt nőnek az egészségügyi és szociális kiadások. 2010-ben még kilenc, aktívan dolgozó felnőtt jutott egy nyugdíjasra, ez a szám 2050-re várhatóan négyre csökken. Az egyetlen hatékony megoldás az egészséges és aktív idősödés időtartamának lényeges meghosszabbítása – hangzott el Az időskor nem betegség címmel rendezett tudományos konferencián csütörtökön a SOTE Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központban.

Az anyaméhben kezdünk öregedni

Mint Nyakas Csaba, Sporttudományi Kutatóintézet munkatársa megfogalmazta, az öregedés folyamatos program, és lényegében az anyaméhben elkezdődik. A magzati korban az anyagcsere-folyamatok már befolyásolják, milyen lesz az időskorunk, például a kis súllyal született csecsemők hajlamosabbak az időskori diabéteszre, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre; márpedig amiatt, hogy a társadalmunkban a nők egyre később szülnek, egyre több a kis súllyal született csecsemő. Pedig a nyugdíjazás utáni életszakasz akár harminc évre is kitágulhat. Elhangzott, hogy Svédországban már ötvenéves kortól lehet jelentkezni az úgynevezett „harmadik kor egyetemére”, ami felkészít az aktív időskorra.

Domján Gyula immunológus szerint idősebb korban az immunrendszer lassabban és kevesebbet dolgozik, gyakoribbak a fertőzések, mert kisebb apparátus áll rendelkezésre a védekezéshez. A vakcinákra való válaszkészség is lényegesen csökken, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükséges beoltani az időseket, hiszen a szervezet ellenálló képességét az oltás növeli. A vakcinák hatékonysága növelhető azzal is, ha az idősek a lehetőségeikhez képest sokat mozognak, és tartózkodnak a káros szenvedélyektől, odafigyelnek az ideális testsúlyra és a megfelelő alvásra. Az orvos szerint immunerősítő tablettákkal mindez nem váltható ki.

Az immunológus kiemelte: fontos, hogy minden idős ember oltassa be magát, mert mindegyik jelenleg használt oltóanyag biztonságosabb, mint a covid-fertőzés. Külön hangsúlyozta: a kínai vakcina előnye, hogy kipróbált módszeren alapul. A professzor szerint az csak „teoretikus lehetőség”, hogy a Sinopharm oltóanyaga későbbi szövődményként autoimmun-zavart okozhat. 

Aki a vakcina miatt már védett, az a nyálkahártyáján továbbra is hordozhatja a vírust, és képes másokat megfertőzni. Ezért a beoltottaknak is fontos a maszk viselése, tette hozzá Domján Gyula.

Az idősek eleve kitettek a tüdőgyulladásnak

Besenyei Attila geriáter szakorvos szerint a sejtek öregedése miatt az izmok ereje időskorra átlagosan 30 százalékkal lesz kisebb, a tüdő kapacitása 70 éves korra a felére csökken, az agy is jóval kisebbre zsugorodik. A szervezet tartalék-kapacitásának kimerülése miatt nagyobb az esély csípőtörésre, tüdőgyulladásra, szívelégtelenségre, és megjelennek a krónikus – vagyis tartósan fennálló – betegségek; minél tovább élünk, annál több krónikus betegségünk lesz, és ezek egymást is képesek gerjeszteni.

Ugyanakkor a kronológiai és a biológiai kor két külön fogalom, tehát két hetvenéves ember közt egészégi állapot tekintetében óriási lehet a különbség.

Időskorban bosszulja meg magát, ha fiatalként mostohán bánunk a szervezetünkkel. S bár az idősek sok gyógyszert szednek, a szakorvos szerint az öregkori gyógyszerszedést nagyon fontos lenne csökkenteni. Példaként említette, hogy egy vérnyomásprobléma nem gyógyul meg attól, ha a gyógyszer hatására valaki jobban lesz. Időskorban lassabb és rosszabb a gyógyszerek felszívódása, és a gyógyszermennyiség növelésével egyre több mellékhatásra kell számítani. A covid-vakcináknak viszont nincsen csökkentett adagja, azt úgy igyekeztek a gyártók optimalizálni, hogy egy ötvenkilós idős ember és a százhúsz kilós középkorú számára egyaránt hatásos legyen.

Az öregedés visszafordítható?

Az eddigi legidősebb ember egy 122 éves nő volt, és jelenlegi ismereteink szerint ez az emberi életkor felső határa. A legújabb vizsgálatok viszont forradalmian új lehetőségeket tárnak fel, mondta el Ungvári Zoltán biogerontológus, öregedéskutató. Az öregedés biológiájába be lehet avatkozni, a folyamat lényegesen lelassíthatónak, illetve visszafordíthatónak bizonyult kísérleti egerek esetén. Az eddigi eredmények alapján évtizedeken belül lehetővé válhat olyan kezelések kidolgozása, amelyek meghosszabbíthatják az emberéletet, és megelőzik az életkorral összefüggő betegségek kialakulását.

Ungvári szerint az „öröklét” is belénk van kódolva, hiszen a sejtjeink története már négy és fél milliárd éves. Az örök kérdésre, hogy miért halunk meg, a tudományos válasz már készen van: az öregedést a szervezetünkben levő genetikai program vezényli le, de ez a genetikai kód feltörhető és módosítható. Az öregedéssel kapcsolatos betegségek azonos gyökérre vezethetők vissza, és ha ezt a problémát a gyökerénél ragadjuk meg, akkor elméletileg egyszerre gyógyítható az időskori daganatos betegség, valamint az izomvesztés és a gyengülés.

A SOTE Egészséges Öregedésért elnevezésű programja azt célozza, hogy a megfelelő testsúly, táplálkozás és testmozgás, valamint a tudományos programok segítségével a kardiovaszkuláris és az agyi öregedés lassítása is elérthető legyen, ismertette a kutató. Ennek keretében az öregedéslassító kísérleteket, amiket eddig csak egereken végeztek, embereken is ki fogják próbálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik