Közélet koronavírus

Müller Cecília: A harmadik hullám elkezdődött

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Csütörtökön is megszólalt az operatív törzs a magyarországi járványhelyzet friss eseményeiről. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: 58 emberrel szemben tettek feljelentést szerdán, 182 embert találtak, aki nem viselt maszkot, 17-en közülük a járműveken vagy a megállókban szegték meg a szabályt. Kisvárdán bezártak egy vendéglátóhelyet fél évre, mert ott négyen alkoholt fogyasztottak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: napokkal ezelőtt detektálták, hogy újra megnövekedett az új koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt napon 2835 volt, és 104-en haltak meg. Az elhunytak között 3 százalékban találtak olyanokat, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek. A kórházakban fokozatosan nő az ápoltak száma, ahogyan a lélegeztetett betegeké is. Ezek arra figyelmeztetnek, hogy „a járvány zajlik”, mondta.

A tiszti főorvos kitért arra, hogy korábban csak részdokumentumokat kaptak a kínai Sinopharm vakcinához, de már minden irat megérkezett. A Nemzeti Népegészségügyi Központban már vizsgálják a vakcina beadhatóságát, és igyekezni fognak az értékeléssel, hogy minél hamarabb használható legyen az oltóanyag.

Aki korábban nem igényelt vakcinát, de az oltási csoportja már sorra került, az is jelentkezhet utólag az oltásra. Működnek a szűrőbuszok, egy-egy busz található Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljánál, a Deák Ferenc téren és a Papp László-aréna bejáratánál. Ide azokat várják, akiket a háziorvos tesztelésre utalt be.

Késő este újabb AstraZeneca szállítmány érkezik, azonban a várt 88 ezer helyett csak 83 ezer ampulla jön, ezeket a háziorvosok kapják meg.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta:

a harmadik hullám elkezdődött,

de ennek szerinte csak elméleti jelentősége van.

Felmerült az is, előfordulhat-e, hogy az első oltás utáni oltási reakció miatt valaki nem kaphatja meg a második oltást. Müller Cecília elmondta: akinek enyhe tünetei vannak, annak nem kell jelentkeznie ezek miatt, akinek erősebb, annak viszont igen, és meg kell vizsgálni, hogy másik vakcinával a páciens oltható-e.

Az egynapos ellátásban nem kell fizetni a fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért, hangzott el.

Magyarországon egyelőre csak a brit mutáció jelenlétét mutatták ki, a jövő héten lesznek adatok arról, hogy jelen vannak-e más mutánsok is.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik