Tudomány koronavírus

Koronavírus: egyedi terápiával kezeltek egy hatéves kisfiút

Panasz- és tünetmentesen térhetett haza az a hatéves kisfiú, akinél a COVID-19 után sokszervi gyulladás alakult ki, és akinél Magyarországon elsőként alkalmaztak célzott biológiai terápiát – írja a Semmelweis Egyetem oldala. A gyermeket a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelték.

A fiút két héttel korábban vették fel egy budapesti kórházban, a gyermek a javasolt szteroid és immunglobulin terápiát kapta. Az átmeneti javulás után állapota ismét romlott, ekkor vették át a Semmelweis Egyetem gyermekreumatológiai centrumába. „Az elsődleges, úgynevezett standard kezelési eljárásokra a sokszervi gyulladásban szenvedő gyerekek döntő többsége azonnal reagál, és gyorsan, néhány nap alatt megszűnnek a panaszaik. Vannak azonban terápia-rezisztens esetek, illetve olyan viharos tünetekkel járó súlyos esetek, ahol egyéb kezelésekre is szükség van. Ilyenkor hozhat gyógyulást a biológiai terápia” – mondta dr. Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

A kisfiú kifejezetten rossz állapotban, csillapíthatatlan lázzal került a klinikára, az időben megkezdett biológiai terápiával ugyanakkor sikerült megelőzni a szervi károsodást, illetve azt, hogy a gyermek ismét intenzív osztályra kerüljön.

A pár napig tartó kezelést követően laborértékei is normalizálódtak, tünet- és panaszmentesen térhetett haza.

Thomas Barwick / Getty Images

A gyermekreumatológiában is egyre kiterjedtebben alkalmazott biológiai terápiák nevüket az előállításuk során alkalmazott biológiai technológiáról kapták, az ilyen eljárások lényege, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszó szabályozó fehérjéket veszik célba.

Dr. Constantin Tamás szerint az anakinra nevű hatóanyagot eredetileg a felnőttkori rheumatoid arthritis kezelésére fejlesztették ki, de nem hozott átütő eredményeket. A gyermekreumatológia számára ezzel szemben hasznosnak bizonyult az anyag, ugyanis egyes extrém gyulladásos állapottal járó betegségekben – ide tartozik a sokszervi gyulladás is – nagy hatékonysággal bír.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik