Közélet koronavírus

Szabó Tímea: Nem fizették ki a Szent Margit Kórház ápolóinak a megígért plusz juttatást

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Nem fizetik ki a Margit Kórház Covid-osztály ápolóinak a megígért plusz juttatást – számolt be Facebook-oldalán Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa, aki szerint „ez az Orbán-féle szakdolgozói megbecsülés”. Szabó írásban fordult magyarázatért a kórház főigazgatójához, Szentes Tamáshoz, illetve Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Szabó arról ír, hogy több forrásból, többek között ápolóktól is azt az információt kapták, hogy a Szent Margit Kórház novemberben három, akkor még működő osztályt (ápolási, nefrológiai és geriátriai osztály) zárt be a koronavírus miatt azért, hogy felszabadítson kapacitásokat egy újonnan létrehozott Covid-részlegnek. Ápolókat a hallottak szerint azzal az ígérettel toboroztak az osztályra, hogy a meglévő fizetésükön felül plusz 150 százalékos bért, azaz összesen a fizetésük két és félszeresét kapják meg, ha vállalják az ottani munkát. Mintegy 50 dolgozó vállalta is ezt, amiért novemberben ki is fizették nekik az ígért juttatást.

Ám december 22-én a kórház bejelentette, hogy elfogyott a pénz, csak az alapfizetést kapják kézhez ezek az ápolók

– írja Szabó Tímea, aki hozzáteszi: a Margit Kórház Covid-osztályán a „csúcson” több mint száz beteget ápoltak egyszerre, és tudomásuk szerint a számuk ismét növekszik. Az ápolók azóta is – azaz most már két és fél hónapja – a megígért plusz juttatás kifizetése nélkül dolgoznak.

Szabó elfogadhatatlannak tartja az eljárást, „hiszen olyan biztos nincs, hogy egy kórházban a hónap végén derül ki, hogy elfogyott a pénz. Sokkal valószínűbb, hogy ezt már december elején is tudta a Margit vezetése, mégis hagyták úgy dolgozni az ápolókat, hogy nem szóltak nekik. Magyarul Szentes Tamás kórházigazgató átverte őket”.

Hozzáteszi: az ápolók többször is kísérletet tettek arra, hogy bejussanak az igazgatóhoz, aki nem fogadta őket. Szabó szerint

Szentes volt egyébként az, aki a Margit Kórház igazgatójává való kinevezése előtt ÁNTSZ-vezetőként a legnagyobb nyugalommal nézte végig, ahogy Orbán Viktor szétverte a független tiszti főorvosi szolgálatot, és darálta be a kormány alá. Ennek eredménye most az a nyunyókázós színvonal, amelyet egy veszélyes járvány alatt az új tiszti főorvos is produkál.

Kérdéseinket elküldtük a Szent Margit Kórháznak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik