Gazdaság koronavírus

Tapssal fojtották bele a szót a fideszesek Szabó Tímeába a parlamentben

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért frakcióvezetője a parlamentben azt feszegette, hogy miért nem jelent meg lassan egy hónapja a parlamentben Orbán Viktor, „miért nem meri idedugni a képét?” Arról is beszélt, hogy nálunk legmagasabb az igazolt fertőzöttek arányában mért halálozás. Ha annyira jól állunk, ahogyan az egészségügyi miniszter és a külügyminiszter felfesti, akkor hogyan lehet, hogy nálunk 10 százalék az elhunytak aránya a regisztrált fertőzöttekhez képest, míg mindenhol máshol lényegesen alacsonyabb, a németeknél, osztrákoknál ennek ráadásul csupán a harmada? – kérdezte Szabó. Ahogy azt is, miért visz sok maszkot külföldre a magyar kormányzat? Szabó túlnyomórészt határon túli magyarok lakta településeket sorolt,

erre a fideszes képviselők hangos tapsolásba kezdtek, Szabó Tímea pedig nem tudta folytatni mondanivalóját, és lejárt a felszólalásra rendelkezésre álló ideje. Kövér László házelnök nem méltányolta a körülményeket, másnak adta meg a szót.

Később újabb kör következett. Szabó ekkor is szóba hozta, hogy Magyarországon sokkal több ember halt meg, mint Szlovákiában. Egyetlen magyarázat van erre, hogy az elmúlt 10 évben Orbán Viktornak nem az ország felvirágoztatása volt a fontos, hanem a lopás, és hogy „talpnyalókkal vegye körül magát” – jelentette ki. Kásler Miklós kiüríttetett 36 ezer ágyat, hazaküldtek amputáltakat, pszichiátriai betegeket, demenseket, és most az érettségi megtartásával újabb tömegeket veszélyeztetnek – mondta Szabó Tímea, aki az emberierőforrás-minisztert hentesnek nevezte. Kövér László házelnök figyelmeztette a kocsmai hangnemért.

Előtte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdte a napirend előtti felszólalásokat. Ismertette:

  • 21 repülő és 3 kamion érkezett Magyarországra védőfelszerelésekkel a múlt héten. 22,5 millió maszk jött, ebből 20,6 millió sebészeti, 1,85 millió pedig magasabb védelmet nyújtó. Összesen 79 millió maszk érkezett Magyarországra a járvány kirobbanása óta. Ez a szerződéseknek a fele, jön még 75 millió darab. Ebből 16 millió a magasabb védelmet biztosító maszk lesz Szijjártó ígérete szerint.
  • 220 lélegeztetőgép érkezett a múlt héten, eddig összesen 538 darab.
  • Kétmillió tesztre rendelkezik szerződéssel a magyar állam.

Ezen a héten is több tonnányi árut várunk – mondta el a külügyminiszter.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik