Közélet

Az Európai Bizottság újra kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a civiltörvény miatt

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az EUrológus biztos forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság döntése alapján megindítják az újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a civil szervezetek ügyében, mert a magyar kormány nem hajtotta végre az Európai Bíróság ezzel kapcsolatos döntését.

A brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, amelyben az ítélet végrehajtására szólítja fel a kormányt. Budapestnek két hónapja van a válaszadásra. Az EUrológus hozzáteszi: Brüsszel hónapokkal ezelőtt már több felszólítást is küldött, akkor azonban még nem döntöttek a kötelezettségszegési eljárásról.

Az Európai Bizottság indokolása szerint az Európai Bíróság 2020. június 18-i ítéletében megállapította, hogy a nem kormányzati szervezetekről szóló magyar törvény („Átláthatósági törvény”), amely azt írja elő, hogy a külföldről támogatott civilszervezetek kötelesek a támogatás tényét nyilvánosságra hozni, megsérti a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat és a személyes adatok védelméhez fűződő alapvető jogokat, valamint az egyesülési szabadság elvét, amelyet az EU Alapjogi Chartája véd.

A magyar kormány nemcsak törvényt nem módosított, hanem az uniós joggal ellentétes intézkedéseket alkalmazza is, ezzel pedig további kárt okoz. Erre bizonyíték, hogy tavaly szeptemberben egy pécsi civil szervezet, az Emberség Erejével Alapítvány arról számolt be, hogy azért utasították el egy 72 ezer eurós pályázatukat, mert nem voltak hajlandóak nyilatkozni az akkor már jogellenesnek nyilvánított kritériumról, vagyis arról, hogy külföldről támogatott szervezeteknek minősülnek-e.

Kapcsolódó
Elestek az uniós támogatástól a pécsi civilek, mert nem voltak hajlandóak igazolni, hogy külföldről támogatottak-e
A diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő, díjnyertes társasjáték idegen nyelvű változatait készítették volna el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik