Belföld

Elestek az uniós támogatástól a pécsi civilek, mert nem voltak hajlandóak igazolni, hogy külföldről támogatottak-e

A 444.hu számolt be arról, hogy esett el 72 ezer euró EU-s támogatástól a pécsi Emberség Erejével Alapítvány. A szervezet az Európai Unió Erasmus+ pályázatán, azzal a céllal, hogy a diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő, díjnyertes társasjátékuknak elkészíthessék a spanyol, olasz, horvát és angol verzióját is.

A jelek szerint elérték a támogathatósághoz szükséges ponthatárt, mégsem kapták meg a támogatást, mert az Erasmus+-programot Magyarországon koordináló Tempus Közalapítvány utólag arra kérte őket, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet. Erre azonban az Emberség Erejével Alapítvány nem volt hajlandó. Mint az alapítvány vezetője, Nyirati András a 444-nek elmondta, erre több okuk is volt. Egyrészt alapítványuk a kezdetektől fogva tiltakozott a 2017-ben elfogadott „civil törvény” ellen, egyike voltak annak a 23 civil szervezetnek, amely panasszal élt az Alkotmánybíróságnál, illetve annak a 14 szervezetnek is, amely a strasbourgi bírósághoz fordult.

Ami ennél is fajsúlyosabb: az Európai Unió Bírósága (EUB) idén júniusban kimondta, hogy a magyar jogszabály jogsértő. Az ítélet szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, és szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben.

A 444.hu cikke szerint mivel a közalapítvány döntésével szemben fellebbezni nem lehet, az alapítványnál úgy döntöttek, hogy az illetékes uniós biztosokhoz fordulnak. A TASZ jogászainak segítségével hétfőn levelet küldtek Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének, Didier Reyndersnek, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosának, Marija Gabrielnek, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztosnak, illetve Roberto Carlininak, az Erasmus+ programot felügyelő Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) igazgatójának. A levelet elküldik a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnökének, Czibere Károlynak is, aki korábban az Emmi államtitkára volt.

Kiemelt kép: Emberség Erejével Alapítvány/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik