Közélet

Érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete: van aki hétezer, más félmillió forinthoz jut

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Két és félmillió ember várja a 13. havi nyugdíj első részletét, ami ma érkezik meg. A legkisebb és legnagyobb egyheti ellátás között hetvenszeres a különbség – számolt be az Atv.hu.

Jövőre kétheti, utána háromheti, majd teljes havi ellátást kap az a 2,5 millió ember, aki nyugdíjasok, vagy nyugdíjszerű ellátást kap. A kabinet szerint 2021-ban 150 600 forintos az átlagnyugdíj. Esetükben a 3 százalékos nyugdíjemelés havi 4520, míg a 37 650 forintos 13. havi nyugdíj havi 3140 forintot jelent. Az átlagnyugdíj a kétféle emelés hatására így havi 158 260 forintra emelkedik.

Az ellátásokhoz hasonlóan a 13. havi nyugdíjban is hatalmas a szóródás: ennek értéke 7 és 500 ezer forint között mozoghat.

A Nyugdíjas Parlament elnöke ehelyett egységesen folyósított volna harmincezer forintot. Karácsony Mihály hozzátette: a kisnyugdíjasok kiadásait sem fedezi a mostani egyheti ellátás. Véleménye szerint – mint azt híradónknak kifejtette – a jelenlegi helyzet ráadásul plusz kiadásokkal is jár. Farkas András nyugdíjszakértő szerint egy finomabb német vagy osztrák mintára kiépített szabályozás segíthetne enyhíteni a nyugdíjas társadalom széthúzásán. „Úgy ugyanis, akinek nagyon kicsi a nyugdíja, az arányaiban akár többet is kaphatna” – magyarázta at ATV híradójának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik