Közélet

Mészáros Lőrinc szállodalánca csaknem 300 millió forintot kapott az elmaradt foglalások után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Hunguest Hotels 9 szállodája kapott pénzt az elmaradt foglalások után, a kompenzációból ezúttal néhány budapesti luxusszállodának is jutott.

A múlt év végén a kormány úgy döntött, hogy az üzleti ügyben érkező vendégek fogadását kivéve bezárásra ítélt szálláshelyek a 2020. november 11. és december 10. közötti foglalásaik után elmaradt bevétel 80 százalékát megkapják az államtól. A vállalkozók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) beérkező adatok alapján kapják meg a támogatást, amelynek a feltétele az volt, hogy dolgozókat nem küldhettek el, és a munkavállalóik megkapták a fizetésüket akkor is, amikor a szállások zárva vannak.

A meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény a szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől és kempingektől – írta nemrég a 24.hu-nak a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelytől elkértük a támogatott szálláshelyek listáját. Nem adták ki, ellenben az MTÜ a Kisfaludy-program támogatásait összesűrítő dokumentumban közzétette azoknak a szálláshelyeknek a listáját, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek.

Ebből kiderül, hogy a legnagyobb támogatást a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kapta, 146 millió forintos kompenzációban részesült. A második legnagyobb összeget Mészáros Lőrinc szállodaláncának egyik tagja, az egerszalóki Saliris Resort Spa Hotel kapta, 93 milliót forintot. A lista alapján a Hunguest Hotels szállodáinak jutott egyébként a legnagyobb, összesen 289 millió forintos kompenzáció. Ez persze nem meglepő, mivel a Hunguest a legnagyobb belföldi szállodalánc, a cégcsoport 26 hoteljéből kilenc kapott támogatást, ezek azok a szálláshelyek, amelyek – amikor még akadálytalanul lehetett – vendégeket fogadtak tavaly.

Abból, hogy a Hunguest kompenzációt kapott, az is kiderül, hogy a járvány első hullámával ellentétben a szállodaláncnál nem történtek újabb elbocsájtások. A társaság az Mforral nemrég azt közölte, hogy jelenleg csaknem ezer főt foglalkoztatnak. Ahogy azt tavaly nyáron megírtuk, a cégcsoport a 83 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatásból 17,7 milliárdot zsebelt be vidéki szállodáinak felújítására, ezzel a turisztikai támogatások fő nyertese volt, miközben a Népszava információja szerint 850 embert bocsátott el, hogy addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a felújításokkal.

Mohos Márton / 24.hu

A másik nagy hazai szállodalánc, a Danubius Hotels jóval kevesebb kompenzációt kapott, mint a Hunguest, 65 millió forintot. Vagyis ezek szerint hozzájuk jóval kevesebb foglalás érkezett november-decemberre.

Ahogy az a Danubius-szállodáknál is látszik, a támogatásból kivételesen néhány budapesti szálláshely is részesült. A nagyobb fővárosi hotelek közül 28 millió forintot kapott a Marriott Hotel, 25,8 millió forintot a Corinthia, 25 milliót a Cortile Budapest Hotel, a Kempinskinek pedig 6 millió forint jutott.

Farkas Norbert / 24.hu

A 80 százalékos támogatással kapcsolatban korábban beszámoltunk arról, hogy több szálláshely kimaradt a támogatásból. Ennek oka, hogy az NTAK a támogatási összeg kiszámításánál a szálláshelyi szoftverek úgynevezett árkód mezőjéből húzta be az árakat, és ezeket szorozta be a vendégéjszakákkal. Csakhogy a szolgáltatandó adatok között ezt a mezőt nem kötelező kitölteni, és a szállodák egy része nem is teszi meg. Emiatt többen kimaradtak a támogatottak köréből. Hogy pontosan hányan, azt nem tudni, de információnk szerint egy ismert gyógyfürdőhelyen például legalább hat szálloda emiatt nem kapott állami támogatást, három közülük több mint 30 millió forintot bukott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik