Közélet

Az NVB ki is adta Schaller-Baross Ernőnek Szájer József EP-mandátumát

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön kiadta Schaller-Baross Ernőnek (Fidesz) az európai parlamenti (EP-) képviselőségről lemondó Szájer József mandátumát, írja az MTI.

A 2019-es európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájának 2. helyéről mandátumhoz jutó Szájer József 2020. november végén mondott le, január 2-ai hatállyal, EP-képviselői tisztségéről.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén azt – a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Fidesz január 5-én jelentette be, hogy Schaller-Baross Ernőnek, a Miniszterelnökség jelenlegi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárának kéri kiadni a Szájer József lemondása miatt megüresedett mandátumot. Schaller-Baross Ernő a Fidesz-KDNP listájának 51. helyén szerepelt 2019-ben.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB csütörtökön egyhangú szavazással kiadta a mandátumot Schaller-Baross Ernőnek, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt.

Emlékezetes, 2020 augusztusában a helyettes államtitkár Veszprém megyei kúriáján tartották azt a rendezvényt, amely több kormánypárti politikust is karanténba kényszerített. A parti után derült ki, hogy koronavírusos lett az egyik résztvevő, Hollik István, ezt követően pedig kontaktkutatás alapján értesítették a rendezvény azon résztvevőit, akiknél fennállhatott a fertőzés veszélye, mert közvetlenül érintkeztek a politikussal. Emiatt karanténba vonult Gulyás Gergely, Orbán Balázs, Kovács Zoltán, Dömötör Csaba és Farkas Örs is.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik