Közélet

Kárász Róbert alapítványa milliókat kapott az Emmitől akkoriban, amikor a műsorvezető az ATV-ben értékelte a minisztérium munkáját

Mohai Balázs/MTI
Mohai Balázs/MTI

Milliós támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától Kárász Róbert alapítványa úgy, hogy az újságíró a nyilvánosság előtt értékelte a minisztérium munkáját – derül ki a 444.hu cikkéből.

Kárász 2019 júliusában az ATV Start című műsorában beszélgetett Kunetz Zsombor orvossal, egészségügyi bloggerrel, aki rendszeresen szerepel a műsorban szakértőként. A beszélgetés olyan furcsa volt, hogy a 444.hu akkor külön cikkben számolt be róla, mivel a műsorvezető végig arról beszélt, kijelentő módban, hogy „Kásler miniszter úr” milyen remek juttatásokat adott a mentősöknek. A lap szerint Kárász annyira nyíltan képviselte Kásler Miklós álláspontját a beszélgetésben, hogy egy ponton megállapította:

Háromból háromban nem sikerült olyat mondanom, amit ön is elismert volna, vagy jónak látna, vagy elfogadhatónak találna.

Kárász Róbert alapítványának beszámolójából derült ki, hogy

az alapítvány 2019. április elseje és június harmincadika között hárommillió forintos támogatást kapott a Kásler Miklós vezette, az egészségügyet is felügyelő erőforrásminisztériumtól.

A 444.hu szerint tehát az ATV újságírója 2019 júliusában egy olyan kormánytagot emlegetetett pozitív összefüggésben egy közéleti témában, akinek a minisztériumától éppen akkoriban kapott több millió forintos támogatást az alapítványa.

Kárász: nem öszeférhetetlen

Kárász a 444-nek azt mondta: véleménye szerint „teljes egészében etikus és összeférhető”, hogy miközben a jótékony alapítványa az Emmitől kapott támogatást, ő Kunetz Zsomborral a kormány által bejelentett egészségügyi fejlesztésekről beszélgetett a 2019-es adásban. Ha viszont magával Kásler Miklóssal készített volna interjút, az szerinte más kérdés lenne, azon lehetne vitázni, hogy összeférhető-e vagy sem. Ráadásul emlékei szerint a támogatást nem is Kásler minisztertől, hanem Novák Katalin családügyi államtitkártól kérte. Hiszen az alapítvány, amit a tárca ezzel az összeggel támogatott, többek között eltűnt gyerekek felkutatásával foglalkozik.

Az Ezer Lámpás Éjszakája az Eltűnt Gyermekek felkutatásért Alapítványt 2017. július 10-én alapították, egy hónappal azután, hogy a Magyar Narancs tényfeltáró cikkben buktatta le Kárászt és GAP Média Kft. nevű cégét. Kárász cége az Alföldi Tej tejesdobozaira nyomtatott fényképek felhasználásával keresett eltűnt gyerekeket és komoly közpénzeket kapott az akcióhoz az évek során. Csakhogy olyan gyerekek fotóit nyomtatták a dobozokra, akik egyáltalán nem is tűntek el.

2020 márciusában írtuk meg, hogy Kárász alapítványa azontúl, hogy sok tízmilliós állami támogatást kapott az elmúlt években, igen szokatlan dolgokra költötte a rábízott, ebben az ágazatban már jelentős mennyiségűnek számító közpénzt. Berendeztek belőle egy kisebb tévéstúdiót, de jutott belőle szoftverekre, nyomtatókra, kamerákra, monitorokra, számítógépekre, utazási költségre, bútorokra, kiadványokra, rajzpályázatra, olykor nagyvonalúnak tűnő honoráriumot kipengetve.

Kapcsolódó
Jótékonykodásból megrendelés: Kárász Róbert alapítványa saját cégébe is tolt a csellengő gyerekekért kapott közpénzből
Hallgatott róla, de MNB-s dokumentum bizonyítja, hogy az ATV-s műsorvezető megtalálta a módját annak, hogyan profitáljon az eltűnt gyerekek miatt kapott állami támogatásból.

2019 egyébként jó éve volt Kárásznak, hiszen az alapítvány beszámolójából kiderül, hogy a saját vezető tisztségviselői díjazását 2018-hoz képest majdnem háromszorosára emelte, 1,178 millió forintról 3,239 millióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik