Közélet

A politikáról férfiak, az érzelmekről nők beszélgetnek a Nemzeti Köznevelési Portál nyelvtankönyve szerint

A Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) tizenegyedikeseknek szánt online nyelvtankönyve szerint nők és férfiak között különbségek vannak a verbális kommunikációban, „olyannyira, hogy félre is érthetik egymást”. Ezért a tanulóknak szánt egyik feladatban meg kell állapítani, hogy a következő állítások vagy idézetek melyike lehet jellemző a nőkre és melyik a férfiakra:

1. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: üzlet, politika, gazdaság, jogi kérdések, adók, sport, legfrissebb hírek, autók, a másik nem, kütyük, praktikus dolgok.

2. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: család, érzelmek, a másik nem, társas élet, könyvek, ételek, italok, életproblémák, életstílus.

A jó megoldás pedig az NKP szerint az, hogy az az első állítás a férfiakra, míg a második a nőkre vonatkozik.

Nkp.hu

Egy másik, az NKP szerint ugyanehhez a kérdéshez tartozó feladatban szintén hasonló kijelentések között kell dönteni. Miért kérdez egy beszélgetésben egy nő és miért egy férfi?

Nkp.hu

A jó megoldás az NKP szerint az, hogy a nők magát a kommunikációt akarják fenntartani (1. állítás), míg a férfiak „csak akkor kérdeznek, ha valami nem világos” (2. állítás).

A negyedik feladatban arra céloznak, hogy a csapongásban is van különbség nők és férfiak között. Így egyik állítás egyik, míg másik a másik nemre jellemző:

1. állítás: A társalgásban mellőzik mindazt, ami korábban elhangzott, szívesen „ugrálnak” egyik témáról a másikra.

2. állítás: Szívesen kapcsolják mondandójukat a megelőzően elhangzottakhoz, utalnak vissza azokra.

Az NKP szerint a férfiak azok, akik „szívesen ugrálnak” egyik témáról a másikra, míg a nők azok, akik visszautalnak.

Ennél is érdekesebb az ötös kérdés, ami a problémamegoldás verbális jellegzetességeit járja körbe:

Nkp.hu

A jó megoldás szerint a nők bizalmaskodnak (1. állítás), a férfiak pedig az ilyen beszélgetéseket „tanácsadásra való felkérésnek tekintik, így megoldási javaslatokkal válaszolnak”.

Ha szeretné próbára tenni tudását a férfiak és a nők kommunikációjáról, vagy megtudni, mit gondolnak a két nem képviselői a szeretlek szóról,  itt megteheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik