Közélet koronavírus

Orbán: A vírus nem én vagyok

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Nemcsak a jó ízlést sérti, de az orvosok és az ápolók munkáját is lebecsüli, hogy a Párbeszéd politikai eszközként használja a halálozási adatokat – mondta a napirend előtti felszólalását követő ellenzéki reakciókra adott parlamenti viszonválaszában hétfőn Orbán Viktor.

Önök szerint azért halnak meg az emberek, mert nem kapnak egészségügyi ellátást? Mert az orvosok nem akarják őket megmenteni? (…) Nem erről van szó. Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Én értem, hogy nekem, de higgyék el, a vírus nem én vagyok. Ez egy félreértés az önök részéről

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: nem a kormánypártok miatt halnak meg emberek, hanem a világjárvány miatt, és amorális az, ahogy az ellenzék a statisztikák romlásáért szurkol.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője előzőleg arról beszélt, hogy a százezer főre jutó halálozások számát tekintve Magyarország a harmadik az Európai Unióban, csak Bulgáriában és Szlovéniában rosszabb ez a mutató, és az utóbbi két hétben többen haltak meg, mint előtte két hónap alatt.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a járvány kezdete óta 1014 milliárd forintot költöttek a koronavírus elleni védekezésre és 2991 milliárdot a munkahelyek védelmére. Orbán szerint az előbbinek az eredménye, hogy „nem haltak meg többen”, az utóbbinak pedig az, hogy 4 millió 458 ezer ember dolgozik, ami mindössze 64 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. De a miniszterelnök ezúttal is kiemelte: annyi munkahelyet akarnak teremteni, amennyi megszűnt a vírus miatt.

Orbán ismét hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni uniós helyreállítási alap egy hitel, és szerinte reális veszély, hogy az Európai Unió – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – adósságközösséggé válik. Azt mondta, „hazánk feladása” lenne, ha a múltbéli görög vagy olasz adósságokért is helyt kellene állnunk, márpedig szerinte ez létező fenyegetés. Szerinte az ellenzék olyan jövőképet vázol, amelyben a gyerekeink és az unokáink már nem magyarok lesznek, hanem csak „egy népcsoport az Európai Unión belül”, és a korábban csak a DK által képviselt egyesült Európa gondolatát mindenki elfogadja, aki közös listán indulna Gyurcsány Ferenccel. A DK elnöke egyébként arról beszélt: az unió a föderáció felé mozdult el a múlt heti csúcstalálkozón, Orbán ellenében.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy az uniós alapszerződések alapján a vétóra minden tagországnak lehetősége van, ha egy létfontosságú érdekét veszélyben érzi, ezért a magyar-lengyel álláspontot a költségvetés és az uniós mentőcsomag ügyében fenyegetésnek vagy zsarolásnak értelmező ellenzéki vélemény téves.

A miniszterelnök nem tért ki Szájer József botrányára, pedig minden ellenzéki frakcióvezető szóba hozta azt. Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan például azt mondta, Deutsch Tamás gestapózása, Demeter Szilárd gázkamrázós, sorosozós kijelentései és Szájer ereszcsatornás menekülése miatt is szégyenkezni kellett az utóbbi hetekben. Neki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője válaszolt, azzal hogy Tóth inkább kokainozó, cigicsempész és videót hamisító párttársai miatt szégyenkezzen.

Napirend előtti felszólalásában Orbán megerősítette, hogy az első adag koronavírus elleni vakcina érkezésére december utolsó napjaiban lehet számítani, az oltások megkezdéséig azonban a járványügyi intézkedéseket fenn kell tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik