Közélet koronavírus

Jár, de nem jut 100%-os táppénz a tanároknak

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI
A kormány és a PDSZ is kitart saját igaza mellett.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen honlapon tudatta, immár papírja van arról, üres ígéret marad az, hogy minden, iskolában megfertőződött tanár 100%-os táppénzt kap.

A szakszervezet most kapott választ december elején írt nyílt levelére, amelyben kérte Orbán Viktor kormányfőt, a 100%-t még szeptemberben megígérő Kásler Miklós minisztert és Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy azonnal egyszerűsítsék az igénylés „borzalmasan bürokratikus folyamatát”.

Kapcsolódó
A PDSZ besokallt a hazugságoktól, nyílt levelet írt Orbán Viktornak
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az előrehozott téli szünet mellett azt követeli, hogy azonnal fizessék ki a járvány miatt kiesett munkajövedelmeket!

Kisfaludy László helyettes államtitkár azt válaszolta. hogy a COVID-19 fertőzött pedagógusoknak, ha munkavégzésükhöz kapcsolódóan kapták el a betegséget, „eddig is biztosított volt a 100 %-os táppénz megítélése.”

A PDSZ szerint ez a kijelentés tarthatatlan, hiszen a bürokratikus eljárásrend miatt gyakorlatilag mindenki csak 60%-os táppénzt kap, amivel a kormány havonta milliárdokat spórol, Kásler miniszter mégsem az eljárásrendet írta át, hanem ismertette a végtelenül bonyolult igénylést, mintha az megoldás lenne, nem maga a probléma.

A PDSZ szerint az eljárásrend mindmáig tartalmaz olyan lehetetlen dolgokat, mint a fertőzés PCR-teszttel történő bizonyítása – annak ellenére is, hogy tesztelést szinte már senkinek sem csinálnak. A helyettes államtitkár szerint a szakszervezet folyamatosan próbálja dezinformálni a pedagógusokat, a társadalmat, a PDSZ szerint viszont éppen a kormány kozmetikázza a statisztikákat.

A szakszervezet bicskanyitogatónak tartja a kormány felháborodását azon, hogy a gyorstesztelés „a vártnál jóval alacsonyabb részvétel mellett zajlott”.

Mint írták, a 70%-os részvétel igen jónak mondható, a kormány ugyanis véletlenül „elmulasztotta” megemlíteni, hogy ez a szám nem tartalmazza azokat, akik táppénzen, karanténban vannak. A PDSZ szerint ez igen nagy szám, a mégis úgy csinálnak, mintha a gyorsteszt eredményei megegyeznének az összes fertőzöttel az intézményeknél, ami egy „nyilvánvaló és szemenszedett hazugság”.

Kapcsolódó
„Karácsony előtt egy ilyen kiesés nagyon fájdalmas tud lenni” – elérhetetlen ígéret maradt a 100 százalékos táppénz
Kásler Miklós szeptemberben megígérte, hogy minden, iskolában megfertőződött pedagógus 100 százalékos táppénzt kap. Azóta eltelt három hónap, de üres ígéret maradt a miniszter bejelentése: a tanárok sokszor megalázó összegű fizetéssel várják az ünnepeket.

Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmánya nevében, egy újabb levélben, jelezte a helyettes államtitkárnak, hogy noha azt írta, „eddig is biztosított volt a 100 %-os táppénz megítélése”, a 100%-os táppénzt a szakszervezet tudomása szerint eddig senki nem kapta meg. Ha mégsem így lenne, arra kéri Kisfaludy Lászlót, anonimizálva, továbbítsa számukra az adatokat arról, hogy a tanév kezdete óta hány megfertőződött pedagógus kapta meg – a miniszteri bejelentés alapján – őt megillető járandóságát. Részletezze azt is, mit tesznek azért, hogy a bürokratikus folyamat, amely csak elméletben ad lehetőséget a tisztes kifizetésekre, egyszerűsödjék.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete az InfoRádió kérdésére egy kormányinfón azt mondta: a pedagógusoknál vélelmezni kell, hogy munka közben betegedtek meg, egyetért azzal, hogy az eljárás egyszerűsítése és gyorsítása szükséges, a kormány ezt kezdeményezni is fogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik