Belföld koronavírus

Ígéret maradt a 100%-os táppénz a tanároknak

A PDSZ azonnali intézményzárást kér az első tesztek lebonyolításáig.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint többen félremagyarázták követeléseit, ezért újra összefoglalta azokat, elmagyarázva, mit és miért akar. A PDSZ hatékony, nem késedelmes járványügyi intézkedéseket követel, a visszajelzések szerint azok ugyanis megengedhetetlenül sokat késnek, van, ahol meg sem történnek.

Az szinte általános, hogy a COVID-jellegű tünetekkel megbetegedő kollégát, esetleg gyerekeket napokig nem tesztelik, így közvetlen kollégáik, tanáraik továbbra is járnak dolgozni, semmilyen intézkedés nem történik. Szinte mindennapos, hogy a karantén elrendelésekor már alig egy-két nap marad a karanténból – ami teljesen megengedhetetlen: a vírus nem vár addig, amíg megérkezik az utasítás egy budapesti minisztériumi szobából.

Mint írták, a vírust az sem érdekli, ha nem jelentik a megbetegedést, mert – és ez is egy bejelentésből származik, nem ők találták ki! – csak „közös térben – mozgott” a pozitív covidos, ahol elvileg kötelező volt a maszkhasználat. A PDSZ postaládája tele van ilyen és hasonló esetekkel, így számos olyan jól dokumentált esetről tudnak, amikor a tanári karból többen megbetegedtek.

A szakszervezet szerint világos protokoll alapján az intézmény vezetésének helyi szinten azonnal el kellene ilyenkor rendelnie az érintett intézmény, épület karanténját, a rendkívüli szünetet vagy a digitális munkarendet. Ne kelljen egy hetet várni addig, amíg a vírus elterjed az egész intézményben!

Védőeszközöket azért kértek, mert a munkáltató kötelezettsége, hogy azokat biztosítsa a biztonságos munkavégzéshez.

Ennek ellenére a szerencsésebbek összesen egy-két maszkot kaptak, semmi mást. Holott a csapból is az folyik: a maszkviselés nagy mértékben hozzájárul a járvány terjedésének csökkenéséhez. (…) Minden munkavállalót lássanak el plexi arcvédőkkel, amelyek nélkülözhetetlenek az oktatásban! Osszanak rendszeresen maszkokat, gumikesztyűt, legyen mindenhol kézfertőtlenítő, továbbá kötelezzék a diákokat, gyerekeket is a maszkviselésre.

A PDSZ azonnali intézményzárást kér az első tesztek lebonyolításáig, mert ez az egyetlen megoldás azért, hogy a rendszer tovább működtethető legyen.

Az azonnali zárás azért szükséges, mert a járványügyi intézkedések hiánya miatt az intézményrendszer átfertőződött. Fogalmuk sincs arról, hány gyerek, pedagógus lehet potenciális hordozó.

Számos intézményben annak ellenére sem történt meg a széles körű tesztelés, hogy akár a munkavállalók jelentős része, akár 10-20 százaléka megbetegedett.

Egyes beszámolókkal ellentétben nem állandó zárást kérnek, csak  ideigleneset, ami két-három hétig tarthatna az egyes intézményeknél, de megalapozná a rendszer további, folyamatos működését, amire a gazdaságnak is szüksége van.

Ellenkező esetben, ha nem mérik fel, mi a helyzet az egyes intézményekben, nem tesznek azért, hogy a fertőzés terjedése kordában tartható legyen, néhány héten belül amúgy is magától fog megszűnni az oktatás.

A PDSZ azért követeli a rendszeres tesztelést, mert egyértelművé  vált, hogy a hiánya, elégtelensége miatt a munkahelyek egyre kevésbé biztonságosak. A szakszervezet cinikusnak tartja azt a kormányzati álláspontot, hogy nem járványügyi gócpontok az intézmények, hiszen sem a gyerekekkel, sem a felnőttekkel nem foglalkoznak érdemben a hatóságok.

A tesztelések elmaradása nyilván jól jön a kormányzatnak, hiszen így nehezen bizonyítható, ha valaki a munkahelyén betegedett meg – a 100%-os táppénz helyett így csak 60% jár. Szintén előnyös a tesztelés elmaradása, hiszen az a statisztikában is sokkal jobban mutat, ha ennyivel kevesebb a beteg pedagógus.

Aki a rendszerben dolgozik, pontosan látja, mi történik: minden intézményben ott a vírus. Mint írták, ezt Müller Cecília már el is ismerte, de Orbán Viktor hiába ígért rendszeres tesztelést, az mindmáig nem történt meg.

A PDSZ ezen kívül általános követeléseket is megfogalmazott, kitért arra is, miért nem jó megoldás a hibrid oktatás, amíg a gazdaság működtetése, a szülők munkába járásának megkönnyítése a fő cél. Ezért javasolták helyette az osztott oktatást.

Az adatnyilvánosságot egyebek mellett azért kérték, mert nélküle nem tud sem szülő, sem tanár dönteni arról hogy egy adott iskola látogatása – élethelyzete szempontjából – biztonságos-e. Ezek elhallgatása:

  • megnehezíti a munkavállalóknak a foglalkozási megbetegedésére járó 100%-os táppénz igénybevételét,
  • akár munkakörben elkövetett szándékos veszélyeztetésnek is minősülhet.

A PDSZ követeli a 100%-os táppénzt a foglalkozási megbetegedések után! Egyrészt, mert jár, és mert megígérték, de annak ellenére sem kapják meg, hogy Kásler Miklós miniszter is nyilvánosan bejelentette.

Hátborzongatóan hasonló az eljárás az egészségügyi dolgozókkal is, az indoklások pedig már-már kafkaiak: az egészségügyi dolgozók azért nem kapják meg, mert a gyerek vitte haza nekik az iskolából, az oktatásban dolgozók pedig azért, mert nem bizonyítható, hogy a járvány jelen van az intézményekben.

Minden kollégának, aki az oktatásban, óvodákban, nevelési tanácsadókban, stb. dolgozik, fizessék ki a 100%-os táppénzt, ezen ne spóroljanak – ez ugyanis nemcsak jogszabályellenes, hanem ízléstelen is! A PDSZ további követelései itt. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is felhívta a figyelmet arra, hogy felháborodott visszajelzéseket kapott olyan kollégáktól, akik a tanév megkezdése után fertőződtek meg, karanténba kényszerültek, mégsem kaptak 100%-os táppénzt.

Ennek a magyarázata, hogy az orvos keresőképtelenségüket általában „7”-es kóddal igazolja. Ilyenkor a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli. A 100%-os táppénz (baleseti táppénz) akkor járna, ha a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősülne, ekkor azt az  orvos „2”-es kóddal igazolja.

Bár Kásler Miklós azt nyilatkozta, hogy a karanténba kényszerült, illetve megbetegedett munkavállalók 100%-os táppénzre jogosultak, annak jogszabályi alapját nem jelölte meg a COVID-19 vírusfertőzés „foglalkozási megbetegedésként” való elismeréséhez, így ez nem az orvosokon, hanem továbbra is a tankerületeken múlik.

A tanárok táppénze bánhatja a jelenlegi karanténszabályt
Az ugyanis hiányos, így csak a jóindulaton múlik, mennyit kap egy pedagógus. 

Kiemelt képünk illusztráció: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik