Közélet

Már az ősi indiaiak is tudták, mit tegyenek, ha ott száraz, ahol nem kellene!

Amikor napok óta esik az eső, az ember nem vágyik másra csak egy kis szárazságra. Csakhogy a hűvös őszi időszakban a szárazság általában nem ott jelentkezik, ahol az jólesne, hanem például az orr nyálkahártyáján. Nem túl kellemes állapot, de szerencsére viszonylag könnyen kezelhető.

Ha az orrmelléküregekben nem termelődik elég váladék, akkor a nyálkahártyák kiszáradnak, ezzel együtt szárazzá vállnak az orrnyílások, valamint a torok és a száj is kiszáradhat. Súlyosabb esetben, ha gyulladás is fellép, az torok-, és fejfájást, arcfájdalmat és orrvérzést is okozhat. Minthogy az orrváladék fő funkciója, hogy megakadályozza a kórokozók bejutását a szervezetbe, így ha nem termelődik belőle elegendő mennyiség, akkor könnyebben fertőződik, betegszik meg az ember. Az orrszárazságot tehát nem szabad elhanyagolni, ahhoz azonban, hogy eredményesen kezelhessük a problémát, tisztáznunk kell az okát is.

Az orrnyálkahártya kiszáradását az őszi, téli időszakban leggyakrabban a fűtött belső terek száraz levegője, a megfázások miatti gyakori orrfújás okozza, de kiválthatja allergia, egyes gyógyszerek, szedése, valamint számos külső hatás, például cigarettafüst, bizonyos tisztítószerek, festékek, hígítók gőze, de akár parfümök is. Létezik egy ritka autoimmunbetegség, a Sjörgen-szindróma, ami megakadályozza, hogy a szervezet elég nedvességet termeljen. A Sjörgen-szindrómások a leggyakrabban száj-, és szemszárazsággal küzdenek, ám mivel a betegség a teljes szervezetet érinti, az orrnyálkahártya-szárazság sem számít ritka tünetnek.

Az orrnyálkahártya-szárazság kezelésének első lépése a megfelelő hidratáció. Nemcsak a nyári hőségben fontos, hogy kellő mennyiségű vizet igyunk, hanem az azt követő borongós, hűvös, csapadékos időszakban is, még ha ilyenkor kevésbé érezzük is a szomjúságot.

A másik jól bevált módszer a párologtatás, amit azonban túlzásba is lehet vinni, ezért érdemes beszerezni egy higrométert, amivel mérni tudjuk a levegő páratartalmát. Minél nagyobb a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség, annál alacsonyabb a lakás levegőjének páratartalma. Az ideális páratartalom 50 százalékos, de 40 és 60 százalék között még jónak mondható. Ha a lakásban 40 százalék alá esik a páratartalom, mindenképp párologtassunk, de ne vigyük túlzásba, mert a 60 százalék fölötti páratartalom már a penészgombák és a háziporatkák szaporodásának kedvez.

Kiszáradt orrnyálkahártya esetén párologtathatunk illóolajokat, de az is jót tesz, ha bezárkózunk a fürdőszobába és egy forró zuhany vagy fürdő közben belélegezzük a vízgőzt. Az ősi indiaiak kikísérleteztek egy hatékony módszert az orrüregeik egészségesen tartására. Meleg sós vizet kell beönteni, vagy befecskendezni az egyik orrlukon, és hagyni, hogy a másikon keresztül távozzon. A módszer, bár kissé drasztikus, működik. Azonban a modern embernek szerencsére már rendelkezésére állnak a különböző tengervizes vagy sóoldatos orrspray-k, melyekkel ugyanolyan jó eredményeket lehet elérni, csak lényegesen kíméletesebben.

Mint minden egészségügyi problémára, úgy az orrnyálkahártya-szárazságra is érvényes, hogy ha hosszabb ideig áll fenn, vagy ha a házi praktikák bevetése ellenére sem javul, mindenképp forduljunk orvoshoz, hiszen mint említettük, lehetséges, hogy egy gyógyszer szedése, vagy valamilyen betegség áll a háttérben.

Hirdetés

Megfázás, Nátha? Reventil orrspray!

Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére. Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik