Közélet koronavírus

Megvannak a szlovákiai országos tesztelés első részeredményei

Szombaton délig 828 518 embertől vettek mintát Szlovákiában, közülük 7947-nek lett pozitív az eredménye, ami az egy százalékot sem éri el, közölte Jaroslav Nad az országos tesztelés részeredményeiről tartott sajtótájékoztatón Nagyborsán a korkep.sk tudósítása szerint.

Mint mondta, 14 órára 99,2 százalékban voltak nyitva a teszthelyek.

Igor Matovic kormányfő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vállaltak az országos tesztelés előkészítésében és lebonyolításában. Megkérte mindazokat, akiknek pozitív lett a tesztjük, hogy vegyék komolyan, maradjanak otthon, jelentsék orvosuknak, hogy karanténban vannak. A negatív teszteredménnyel rendelkezőket arra kérte, tartsák be továbbra is a járványügyi előírásokat.

Szombaton egyébként országszerte hosszú volt a sor szinte az összes, nagyjából ötezer tesztállomáson, a legtöbb helyen órákat kellett várnia az embereknek, mire sorra kerültek.

A szlovák kormány október 18-án döntött az országos tesztelés megvalósításáról A pilot tesztelést az elmúlt hétvégén, október 23. és 25. között rendezték a járvány által leginkább sújtott járásokban, az árvai és a bártfai régióban. A három nap alatt összesen 140 945 embert teszteltek le (a tervezett 180 ezerből), akik közül 5594-en voltak fertőzöttek (3,97%).

A tesztelés fő része október 31-én és november 1-jén, illetve az előzetes tervek szerint jövő hét hétvégén zajlik. A tesztelésen csak 10 év feletti személyeknek javasolt a részvétel.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország kétszáz egészségügyi dolgozót küldött segítségként tesztelni, egyikük pozitív mintát produkált.

Túl nagy fába vágja a fejszéjét Szlovákia ötmillió ember letesztelésével
A szlovák kormány a teljes lakosságot koronavírustesztnek akarja alávetni. A kísérlettel nincs vesztenivalójuk, de a sokszor megbízhatatlan gyorstesztek, az önkéntes részvétel és a kellő tekintély hiánya miatt aligha okoznak majd európai csodát.

Kiemelt kép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik