Közélet

Gulyás Gergely szerint az állami felügyeletet sírják vissza az SZFE-sek

Gulyás Gergely miniszter volt vasárnap a Bayer Show vendége, ahol kifejtette, hogy szerinte  Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói azért tiltakoznak, mert kikerült az intézmény az állami felügyelet alól.

A miniszter Bayer Zsoltnak is felmondta a hivatalos magyarázatot: az SZFE tulajdonosi struktúrájához azért kellett hozzányúlni, hogy szabadon gazdálkodhasson az SZFE, és így hatékonyabbá váljon az oktatás. Azt egyébként az SZFE korábbi – azóta lemondott – vezetése is elmondta, hogy forráshiányos az egyetem, azonban azt nem kérték, hogy számolják fel az SZFE autonómiáját.

Ugyanis azzal a lépéssel ez történt, amikor a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium úgy döntött, hogy az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Tehát minden lényeges döntés a kuratórium hatáskörébe kerül, ahová egyetlen tagot sem választottak be az egyetem korábbi vezetésének jelöltjei közül.

Természetesen ilyenkor lehet személyes lejárató akciókat indítani, a balliberális oldalnak ez mindig is a sajátja volt, kiemelt tehetséget mutattak ezen a területen

– lamentálgatott a miniszter, csatlakozva ahhoz a kormánypárti politikusok és sajtó által sulykolt narratívához, hogy nem szakmai kritikája van az SZFE-seknek az átalakítás ellen, hanem politikai.

Gulyás a beszélgetésben azt is leszögezte, hogy nehéz Vidnyánszky Attila szakmai becsületét, vagy tehetségét kérdésessé tenni.

„Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, és szerencséjük van, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, mert így senki nem fogja kilőni a szemüket” – elemzett a miniszter. Arról nem beszélt a miniszter, hogy mi indokolná az egyetemüket elfoglaló, illetve vasárnap élőláncot alkotó tiltakozók szétkergetését hatósági eszközökkel.

Mácsai Pál: Nekünk azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül – kézről kézre jutott el a színműsök chartája a parlamentig
Van, aki szkeptikus az SZFE demonstrációi kapcsán, mások szerint ekkora ellenállás láttán még Vidnyánszky Attila sem tudja erőből átvinni az akaratát.

A beszélgetés alapján egyértelmű, hogy a kormány a tiltakozások ellenére kitart korábbi terve mellett, és nem szedik le Vidnyánszkyt az egyetem éléről. Gulyás azt mondta, ha csúszik is a tanévkezdés, az új kuratóriumnak kell feltöltenie oktatókkal a felmondások miatt megcsappant létszámú tanári kart, és biztosítania ezáltal az oktatást.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik