Közélet koronavírus

Új csúcs: 576 fertőzöttet regisztráltak

576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 8963 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A lenti grafikonon látszik, hogy a második hullám jóval nagyobb lesz az elsőnél, gyorsabban terjed a vírus.

Elhunyt egy krónikus beteg, így az elhunytak száma 625 fő, 3961-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 4377 fő. A jelenlegi növekedés azt jelenti, hogy hetente duplázódik a regisztrált esetek száma.

Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 151 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Az elmúlt 24 órában minden megyében találtak új fertőzöttet. Fontos megjegyezni, hogy a fenti térképen nem az aktív esetek száma látszik, mert arról nem közölnek adatot, hanem az eddig igazolt esetek száma olvasható le megyénként.

A fertőzöttek valós száma szakértői becslések szerint 10-20-szorosa is lehet a regisztrált eseteknek. Ez azt jelenti, hogy országosan már több tízezer fertőzöttel kell számolni.

Vasárnap először került a rendszerbe 10 ezernél több mintavétel: 11421 teszteredmény elemeztek egy nap alatt. Ez közel kétszerese az első hullámban megszokottnak, ami a tesztkapacitás növekedését is jelzi. A pozitív esetek aránya 5 százalék, ez is magasabb az első hullámban tapasztaltnál, az utóbbi napokban viszont átlagosnak mondható.

A tesztelések számának növekedése arra is utalhat, hogy a kormány stratégiát váltott, és több teszteléssel igyekszik elkerülni az általános korlátozó intézkedések bevezetését. A tünetmentes fertőzötteket hatékonyabb kiszűrésével ugyanis célzottabban lehet intézkedéseket hozni, például egy gócpontban.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik