Közélet koronavírus

Második hullám: minden századik budapesti fertőzött lehet

Az elmúlt hetekben felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése az országban, a legtöbb új fertőzött Budapesten van. A Portfolio elemzése szerint ma már 100-ból egy-két ember fertőzött lehet a fővárosban.

A portál feleleveníti, hogy az első hullám egyik tanulsága az volt, hogy a magyar járványügy nagyjából minden 14-15. esetet diagnosztizált, és szerintük most is hasonló lehet a detektálási arány. Szakértők is erről beszéltek, vasárnap Merkely Béla mondta azt, hogy akár százezer fertőzött is lehet az országban, ami az aktív esetek húszszorosát meghaladó szám.

Azt érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi napokban több tesztet végeznek, mint korábban, és a pozitív tesztek aránya is magasabb, ami jelentheti azt is, hogy most kisebb a látencia. Azonban mivel a második hullámban inkább fiatalabbak között terjed a vírus – akik gyakran tünetmentesek –, ezért ez pedig növelheti a fel nem ismert fertőzöttek számát.

Budapesten már a népesség 0,8, illetve 1,6%-a fertőzött lehet a számítások szerint, ha minden tizedik, illetve huszadik esetet azonosítják.

– írja a Portfolio.

Ez 14-29 ezer fertőzött jelent a fővárosban, országos szinten pedig 32-65 ezret. A nagy intervallumból látszik, hogy a járvány kiterjedtségének pontos felmérésében mekkora szerepet játszik a kiterjedt tesztelés.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik