Belföld

Hiába a tiltakozás, kihelyezték a Rogán–Bessenyi-villa transzformátorát

Szerdán a munkálatok előzetes bejelentése nélkül kihelyezte a XII. kerületi Felhő és Gyöngyvirág utca sarkára az Elmű alvállalkozója azt a nagy teljesítményű transzformátorállomást, amely miatt júliusban heves tiltakozás indult a környéken. A szomszédos házak lakói elfoglalták a munkagödröt, a cég szerint a tiltakozók a kábeleket is megrongálták. Ezután az áramszolgáltató átmenetileg meghátrált.

Az építkezés kezdetén az alvállalkozó szórólapokon azt közölte a környék lakóival, hogy a beruházást a Rogán–Bessenyei-villa tulajdonosának kérésére indították. A lakók azt kifogásolták, hogy a transzformátort nem a villa telkén belül állítják fel, hanem a szomszédos házak elé tervezik elhelyezni.

Az Elmű többször cáfolta, hogy a transzformátor Rogán Antal propagandaminiszter korábbi lakóhelyének ellátására szolgál, mondván, egy ilyen méretű trafóállomás többtucatnyi családi házas ügyfél ellátását szolgálja, így a szóban forgó berendezés is „több új lakossági és intézményi ügyfél kiszolgálását fogja szolgálni, kiváltva a környék jelenleg túlterhelt hálózati infrastruktúráját több utcában”.

A lakók azonban megszerezték a munkálatok dokumentációját, és erre hivatkozva állítják, hogy a tervekben és a munkálatok önkormányzati engedélyeiben is a Felhő utca 20. szám alatti villa szerepel, konkrétan így:

létesítmény megnevezése: a Felhő utca 20. ingatlan villamosenergia ellátása.

A hatalmas alapterületű, többszintes villát a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtette, és tavaly készült el. 2019 szeptemberben odaköltözött Rogán Antal és felesége is. A milliárdos értékű ingatlant a hírek szerint az utóbbi időben már csupán Rogán-Gaál Cecília lakta, miután tavaly elvált a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztertől (nemrégiben pedig újraházasodott), a Bessenyei-Sarka házaspár máshol él, a bejelentett lakcímük is Luxemburgban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik