Közélet

Libanon: egyelőre nem tudni magyar érintettről

A libanoni magyar nagykövetség épületében is károkat okozott a keddi, a bejrúti kikötőben bekövetkezett, legalább 100 halálos áldozatot követelő hatalmas robbanás – közölte a Facebookon Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

A robbanás során a követség épülete is megsérült, álmennyezetek szakadtak le, és ablakok törtek be, ahogy több munkatársunk lakásán is.

Hozzátette, a nagykövetség munkatársai jól vannak, és készek arra, hogy szükség esetén segítsék a magyar állampolgárokat.

Nem tudunk arról, hogy a tragédiában magyar állampolgár érintett lenne, segítséget mostanáig senki sem kért. A nagykövetség természetesen kapcsolatban van a helyi hatóságokkal.

Mint írta, a külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült a tragédiáról, és együttérzésüket fejezik ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek.

Libanon mellett állunk ebben a szörnyű helyzetben.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerda reggel azt mondta az M1-nek, hogy miután egyeztetett Libanon magyarországi nagykövetével és karitatív szervezetekkel, úgy látja, hogy elsősorban katasztrófavédelmi és orvosi segítségre van szüksége Libanonnak. Megjegyezte azt is, hogy hosszabb távon újjáépítési segítségre lesz szüksége az államnak, hiszen például egy kórház is megsemmisült a robbanásban.

A robbanásnak, amelynek hatásáról drónfelvétel is készült, egy magyar szemtanúja is volt, erről itt írtunk:

Magyar szemtanúja is volt a bejrúti robbanásnak
Az M1 Híradónak nyilatkozó férfi a teraszukról nézte végig a robbanást a libanoni fővárosban.

Kiemelt kép: PATRICK BAZ/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik