Közélet koronavírus

Így változnak a beutazási szabályok Magyarországra

Magyarországon továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma – közölte vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy további hazai korlátozások bevezetése egyelőre nem indokolt, de

a kormány által elfogadott kormányrendelet szerint három kategóriába fogják sorolják az országokat a fertőzöttség mértéke szerint: vörös, sárga és zöld kategóriába.

Az országok listáját újra és újra felül fogja vizsgálni a kormány és az operatív törzs, jelenleg a következő besorolás érvényes:

  • sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, Egyesült Államok,
  • vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia, Ausztrália, a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, illetve az afrikai és a dél-amerikai országok.

Azok az országok, amelyek nem szerepelnek a fenti felsorolásba, a zöld kategóriába esnek.

Zöld jelzéses országból érkezve bármelyik magyar állampolgár ellenőrzés nélkül beléphet Magyarországra.

Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár igazolódik a fertőzés, akár nem karanténba kell vonulnia. Két tesztet fognak elvégezni rajta. Ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, kijöhet a karanténból. Vörös ország esetén két negatív teszt kell ehhez.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, az, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve, aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja. A rendelet hatálya nem terjed ki arra, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a Covid-19 betegségen átesett.

A zöld jelzésű országokból érkező külföldi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarországra. A sárga országokból érkező, nem magyar állampolgároknak 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk akkor is, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha felmerül, nem léphetnek be Magyarország területére. A nem magyar állampolgárokat a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban helyezik el.

Külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt, ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek.

Ha a külföldi állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai koronavírusteszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, akkor nem szükséges a járványügyi megfigyelés.

A kormány augusztus 1-jéig vállalja a tesztek költségeit, ezt követően mindenkinek magának kell vállalnia.

Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy mindenkinek a saját döntése, hogy olyan országba utazik, amely vörös vagy sárga jelzéssel van ellátva, a kormány pedig az egyének döntésének következményeit (vagyis a kötelező tesztelést) nem akarja az adófizetőkre terhelni. Mivel azonban vannak olyanok, akik már befizették az útjukat, ezért akik júliusban térnek vissza, még térítésmentesen teszteltethetik magukat.

A Magyar Közlönyben is közzétett rendelkezés szerint a tranziforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok. A szabályok július 15-én szerdán 0 órakor fognak érvénybe lépni.

Vannak azonban kivételek: a sárga és a vörös jelzéssel besorolt ország területéről a Magyarország területén megrendezendő sportesemény résztvevője – a nézőket kivéve – Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, sportszakember, valamint a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy, illetve a magyarországi sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy beléphet a sárga vagy vörös országból, ha a belépést megelőző 5 napon belül legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal negatívra tesztelték.

A külügyminiszter által meghatározott szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, és beléphetnek azok is, akik az agrárágazatban dolgoznak. Ez utóbbi feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja.

Különös méltánylást érdemlő esetekben az országba történő belépést a belépés helye szerinti illetékes helyi rendőri szerv, a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság kérelemre engedélyezheti. Ez abban az esetben lehetséges, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja:

  • a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel,
  • olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
  • az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybe vétele,
  • a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
  • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás. vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató által
    kiállított igazolás tanúsítja,
  • a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
  • hozzátartozó gondozása, ápolása,
  • a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy
  • ezektől eltérő méltányolható ok.

Orbán Viktor már péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy szigorításokra kell számítani, de akkor még nem tudta megmondani, hogy milyenekre. Hozzátette, hogy „a behurcolás a probléma, Magyarországon minden rendben van”. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a kormány Ausztria védekezési lépéseit figyeli nagyon közelről, a nyaralással kapcsolatban pedig megjegyezte: „több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz”.

Kiemelt kép: m1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik