Belföld koronavírus

Orbán Viktor: Kell szigorításokra számítani

Kell szigorításokra számítani, de még nem tudni mifélékre

– mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Szokásos heti interjújában a miniszterelnök közölte, hogy „az első csatát megnyertük”, most a munkahelyek teremtésére koncentrál az operatív törzs.

Bár Orbán szerint a számok jól néznek ki, de ez nem ad okot a hátradőlésre, mert például Horvátországban hirtelen tízszeresére ugrott az esetszám.

A behurcolás a probléma, Magyarországon minden rendben van

– adta ki az irányt a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az új fertőzések vizsgálatánál „mindig van valami külföldről származó mozzanat”.

A behurcolás elleni védekezés stratégiájáról az operatív törzs délben tesz jelentést. Ennek fényében „ma vagy holnap” döntenek a szigorításokról. Orbán elárulta, hogy Ausztria védekezési lépéseit figyelik nagyon közelről.

Több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz

– tanácsolta Orbán, bár szerinte az emberek úgy gondolkodnak, hogy a tengert minden évben meg kell nézni egyszer.

A miniszterelnök beszélt a 750 milliárd eurós uniós gazdasági mentőcsomagról is. Szerinte ezt a pénzt be kell tenni a gazdaság újraindítására, csak az a baj, hogy „ez a pénz nincs”, ezért hitelt kell felvenni. Orbán itt egy furcsa fejtegetésbe kezdett arról, hogy Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország, és rabszolgák sem voltunk, ezért a „hitelfelvételtől is fázunk”, mert az adósrabszolgaságban végződhet.

26 országgal találnánk magunkat szemben, ha vétóznánk

– előlegezte meg Orbán, hogy nem fog Magyarország az uniós hitelfelvétel útjába állni. Ez nagy újdonság, mert a nemzeti konzultációban arról kérdezik az embereket, támogatják-e Soros György tervét, amely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat.

Orbán kifejtette, hogy szerinte a gazdaságok fejlesztésére kell fordítani ezt a pénzt, de nem szabad korlátozni az elköltését. „Ne keverjük bele a politikát”, kérte Orbán, aki szerint „civilizálatlan viselkedés”, hogy források elvonásával fenyegetik „nagy szájú liberálisok” azokat, akik rosszul költik el a pénzt, valamint jogállami garanciákat kérnek számon.

Ha összemérjük a magyar jogállamiságot a német jogállamisággal, akkor lehet mi kerülünk ki győztesen

– jelentette ki Orbán.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik