Közélet amerikai elnökválasztás 2020

Zsarnoki családfőről és testvéri rivalizálásról mesél Trump unokahúgának könyve

Részleteket közölt kedden a Washington Post Mary Trump jövő héten megjelenő könyvéből, amelyben Donald Trump unokahúga arról mesél, mennyire diszfunkcionálisan működött a Trump család. A könyvről már korábban is lehetett tudni néhány dolgot, erről hosszabban itt írtunk, az amerikai lap azonban már a megjelenés előtt hozzájutott egy példányhoz.

Mary Trump fő állítása az, hogy Donald Trump az apja, idősebb Fred Trump miatt lett olyan, amilyen: az amerikai elnök személyiségfejlődésében nagy szerepet játszott az, hogy mindig meg akart felelni az apjának, és emiatt egy sor emberi érzelem „nem fejlődött ki benne”.

Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk, Mary Trump édesapja, ifjabb Fred Trump vagy Freddie ugyan beszállt a családi ingatlanüzletbe, de nem bírta az azzal járó nyomást és alkoholista lett. Később pilótaként dolgozott, de betegsége miatt azt is fel kellett adnia, és 1981-ben, fiatalon halt meg. Donald Trump később elismerte, hogy a család olyasmit erőltetett rá Freddie-re, amit ő nem akart és ha lehetne, most már másképp csinálná.

Mary Trump szerint Freddie folyamatosan konfliktusban állt az apjával, Donald személyisége azonban segített abban, hogy ő ezt megússza.

Ezt csinálják a szociopaták: a saját céljaikra használnak másokat, könyörtelenül és hatékonyan, és figyelmen kívül hagyják az ellenkező véleményeket vagy az ellenállást. (…) [Idősebb] Fred azzal, hogy korlátozta Donald hozzáférését a saját érzelmeihez és ebből sokat elfogadhatatlannak minősített, eltorzította a fia világképét

Az elnök unokahúga azt is írta a Washington Post szerint, hogy a gyerekei folyton hazudtak Fred Trumpnak, de az édesapja, Freddie egészen más okból tette: „ő azért hazudott, hogy megvédje magát és túléljen, nem azért, hogy elkerülje az apja rosszallását vagy büntetését, mint a többiek”. Hozzátette, hogy a nagyapja utálta, ha Freddie elrontott valamit, de még jobban utálta azt, ha emiatt bocsánatot kért tőle.

Donald Trump számára a hazudozás elsősorban azt a célt szolgálta, hogy másokat meggyőzzön arról, hogy jobb annál, mint amilyen valójában,

írta Mary Trump, hozzátéve, hogy mivel az amerikai elnök több mint hét évvel volt fiatalabb bátyjánál, volt ideje tanulmányozni azt, hogy idősebb Fred hogyan alázza meg rendszeresen ifjabb Fredet.

Röviden összefoglalva, Donald megtanulta, hogy nem szabad úgy viselkednie, mint Freddie: Fred nem tisztelte a legidősebb fiát, ezért Donald is így tett.

A könyv szerzője azt állítja, hogy Donald szívesen „kínozta” a nálánál két évvel fiatalabb öccsét, Robertet, akiről azt gondolta, hogy gyengébb nála. Gyerekként rendszeresen eldugta Robert kedvenc játékautóját és úgy tett, mintha nem tudná, hol van. Amikor Robert emiatt hisztizni kezdett, Donald azzal fenyegetőzött, hogy a szeme láttára fogja szétszedni az autót.

A CNN ugyancsak hozzájutott egy példányhoz a könyvből, ők azt emelték ki, hogy Mary Trump szerint Donald nem vette komolyan az elnöki kampányt, egyszerűen csak ingyen reklámot szeretett volna a Trump márkának. A pszichológusi végzettséggel rendelkező Marynek egy alkalommal Maryann Trump, Donald nővére azt mondta, hogy a bátyja egy bohóc és hogy sohasem fogják megválasztani elnöknek.

Donald, a nagyapámat követve, a hallgatást fogadó és tétlen testvéreivel együtt hozzájárult apám tönkremeneteléhez. Nem hagyhatom, hogy az országommal is ez történjen,

írta Mary Trump.

Robert Trump már korábban a bírósághoz fordult amiatt, hogy az unokahúga ne jelentethesse meg a könyvet, mert korábban beleegyezett abba, hogy nem ír könyvet a családról. A bíróság azonban kimondta, hogy a könyv kiadójára nem vonatkozik a megállapodás, ezért megszüntette a kiadást ideiglenesen megtiltó határozatot. A Simon & Schuster azt is bejelentette, hogy két héttel korábbra hozza a megjelenés időpontját, és több ezer példányt már ki is küldött a könyvből.

Családi botránykönyv tehet keresztbe Trumpnak a választás előtt
Az amerikai elnök unokahúga egy hamarosan megjelenő kötetben tárja majd fel az ingatlanmágnás család belső ügyeit.

Kiemelt kép: idősebb Fred Trump képe az Ovális Irodában. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik