Közélet

Speciális akadálypályán mérik fel, mit tudnak a magyar amazonok

Speciális akadálypályán mérik fel, mit tudnak a magyar amazonok

A Kassai-völgyben gyakorlatozó amazonok életébe lesett be Kovács Bea, az idei 38. Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész Nagydíjas fotósa. A völgyben a magyar lovasíjász sport megteremtőjeként ismert Kassai Lajos 1988 óta működteti katonai hagyományokon alapuló hagyományőrző iskoláját. Az iskola 183 tagja között közel 50 a nő. Egészen fiataloktól a középkorúakig érkeznek a felvételezni vágyók a Kassai völgybe, hogy a fizikai és szellemi kihívást jelentő vizsgát letegyék, szurkoló szeretteik színe előtt. Vannak köztük, akik saját álmukat követik, sok fiatalt szüleik lelkesedése indít útnak, de olyan is akad, aki kedvesét követve pattanna nyeregbe és fogna íjat. A lovasíjász lét többek között fegyelmet, elköteleződést, szorgalmat és kitartást követel, a komfortzónából való kilépés elkerülhetetlen ahhoz, hogy lényegi változást történjen a lovasíjász tudásában. A közösségben töltött idő, az együtt végzett munka olyan értékeket teremt, amelyekhez szívesen kapcsolódnak a nők is. A lovasíjász közösség támogató, megtartó ereje nagyon jelentős az amazonok életében.
Kassai Lajos és a szomódi Brázik törzs amazonjai a nyílt napra készülnek, amelyet évente kétszer rendeznek meg a Kassai-völgyben. Ilyenkor tartják a lovasíjász felvételi vizsgákat, és a szintvizsgákat is.

 

Amazon jelöltek vizsgáznak a speciális erőnlétüket felmérő akadálypályán. A hordók átugrása után meg kell ütni a husánggal a lengő zsákokat. A 100 méteres pályán 5 kört kell megtenniük, ez a felvételi vizsga legnehezebb próbatétele.

 

Az edzések hangulata, a közösség együttműködő ereje védőhálót von körénk, elrepít, megszabadít a hétköznapi apró-cseprő gondoktól. Számomra mindig megnyugvást, szinte az élet újra értelmezését hozzák ezek az alkalmak – mondja Narancsik Róza, a pápai Németh törzs tagja.

 

Király Andrea új kihívást keresett, amikor 49 évesen beadta a jelentkezését a lovasíjász felvételire. Második próbálkozásra sikeres vizsgát tett.

 

„A lovasíjászatban a ló a külvilággal való kapcsolatot szimbolizálja, míg az íj megmutatja az utat önmagunk felé.”

 

Szintvizsgázó lovasíjászok a Kassai-völgyben. Nőknek, férfiaknak ugyanazokat a vizsgafeladatokat kell teljesíteniük, hiszen, ahogyan Kassai Lajos mondja: „A folyó, amibe belezuhansz, nem kérdezi meg, hogy tudsz-e úszni, és a zuhatag sem csendesedik el, ha egy nő pottyan bele”

 

A nők kapcsolata a lovakkal más, mint a férfiaké. Sokkal több időt fordítanak rájuk, inkább társként kezelik őket, amit az állatok meg is hálálnak.

 

A harcművészetek királynőjének tekinthető lovasíjászatban inkább harmóniára, ritmusra, egyensúlyra van szükség, mint nyers fizikai erőre. A nők kiválóan helyt állnak ebben a sportban.

 

A Kassai iskolákban nagy hangsúlyt fektetnek a közösség építésére. Sokan életre szóló barátságokat kötnek az együtt töltött idő alatt.
Olvasói sztorik