Közélet

Saját maga ellen indítana etikai eljárást Sneider Tamás

Saját maga ellen indítana etikai eljárást a jobbikos Sneider Tamás, ezt azonban a pártszabályzat nem teszi lehetővé – írja az Azonnali. A hírportál szerint az elmúlt napokban Jakab Péternek, a Jobbik elnökének Facebook-oldalán, pontosabban a kommentek között felbukkant egy (azóta törölt) nyílt levél, amelyben azt kérdezte valaki, hogy

Igaz-e, hogy Szilágyi György alelnököd megrágalmazta Sneider Tamást, és emiatt Sneider Tamás önmaga ellen etikai vizsgálatot indított a párton belül?.

Az Azonnali megkereste Sneidert, aki annyit mondott, hogy egy vezető beosztású politikustársa egy szűkebb közösség előtt, ezért azt szeretné, ha a Országos Etikai és Fegyelmi Bizottsága kivizsgálná az állításokat. Ugyanakkor a konkrét vádakról nem kívánt beszélni. A Jobbik sajtóosztálya azt írta a lap megkeresésére, hogy az alapszabályuk azt nem teszi lehetővé, hogy bárki maga ellen etikai vizsgálatot kezdeményezzen.

A hírportál megjegyzi, hogy Sneiderről 2-3 nappal azelőtt fogalmazták meg a vádakat, hogy kiderült, a Jobbik elnöksége szeretné visszahívni a parlamenti alelnöki posztjáról, és helyette Balczó Zoltánt látnák ott. Balczó azonban nem vállalta a feladatot, ugyanis jelenleg csak akkor váltható le egy parlamenti alelnök a delegáló párt által, ha maga az alelönök mond le (Sneider ezt nem akarja) vagy ha kizárják őt a frakcióból.

Sneider Tamás nekiment a Jobbik új vezetőségének
A Jobbik korábbi elnöke zsarolásnak nevezte Jakab Péterék nyilatkozatát.

Az említett nyílt levélben kitértek arra is, miszerint igaz-e, hogy Jakab Péter megtiltotta egyes jobbikos parlamenti képviselőknek, hogy sajtótájékoztatókat tartsanak vagy hogy igénybe vehessék a parlamenti és a kodifikációs munkatársak segítségét. Az Azonnali úgy véli, ez arra utalhat, hogy a pártban nemrég kikötötték, hogy azok a képviselők, akik nem adják le fizetésük tíz százalékát a párt alapítványa számára, illetve asszisztensi keretük 40 százalékát nem adják át a frakcióvezetői keret javára, azok nem használhatják a párt erőforrásait, például nem kérhetnek segítséget a kodifikációs munkatársaktól. Sneider azt mondta: az nem új elem, hogy a pártközpont pénzt kér be, az viszont igen, hogy ha valaki nem fizet, az szankciókra számíthat.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik