Belföld

Balczó Zoltán nem lesz parlamenti alelnök

A jobbikos politikus nem vállalja a tisztséget, mert a csere konfliktusokkal járna.

Balczó Zoltán Facebook-oldalán közölte: a frakció elnöksége egy hete közölte vele, hogy őt akarják Sneider Tamás helyett az Országgyűlés alelnökének. Akkor Jakab Péter neki azt mondta,  a leváltás mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy ő elfogadja-e a jelölést.

Nem fogadja el, mert a megtisztelő felkérést azzal a feltétellel fogadta el, ha a személycsere nyugodt körülmények között, az Országgyűlésben kialakult rutinnak megfelelően megoldható. Ennek tisztázásért a döntéséhez egy nap haladékot kért.

A Sneider Tamással való találkozáson a kiinduló pont az volt, hogy a leváltását gyakorlatilag tényként kell kezelnünk. A megbeszélésünk alapján joggal számíthattam arra, hogy a váltás konfliktusoktól mentes folyamat lesz, és így a jelöltséget elfogadtam.

Mint írta, kiderült, téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról – amire egyébként az elmúlt harminc évben nem volt példa. Mivel Sneider Tamás önként nem mond le, csak akkor lehetne leváltani, ha frakciója kizárja, vagy  kezdeményezi a felmentését. Ez számára elfogadhatatlanná tette jelöltsége fenntartását, a személycsere  nyugodt lebonyolítását.

Balczó Zoltán jelezte, a frakcióban több alkalmas képviselő is van a feladatra, részéről az ügyet lezártnak tekinti. Képviselői munkáját a Jobbik-szavazók elvárásainak megfelelve, legjobb tudása szerint folytatja az Országgyűlésben.

Sneider Tamás korábban azt közölte, azért nem mond le, mert munkáját minőségi kritikával nem illették és bízik abban, hogy a frakció elnöksége nem süllyed arra a szintre, hogy Kövér László házelnökkel kezdjen el kooperálni eltávolítása érdekében.

Tudatta, ha a frakció kizárja, ő nem lép ki a pártból, amelyért rengeteget dolgozott, rengeteg áldozatot hozott, rengeteg jogos és jogtalan támadást elviselt. Tett már le annyit az asztalra, amiért cserébe megérdemli, hogy ne kelljen csöndben elballagnia, ha már nincs rá égető szüksége a jelenlegi elnökségnek.

Sneider Tamást lecseréli a Jobbik
Visszahívja pártja az Országgyűlés alelnöki posztjáról. 

Kiemelt kép: Balczó Zoltán / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik