Közélet koronavírus

Orbánt hiába hívta Brüsszelbe az EP elnöke

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló, a koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről szóló plenáris vitájára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este.

Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen.  Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

Varga Judit a minap levélben kérte az EP elnökétől, hogy felszólalhasson a vitában, Sassoli azonban ezt elutasította.

Meginvitálta viszont a vitára Orbánt, mert mint írta, nagyon fontosnak tartja és támogatja, hogy a magyar kormány részt vehessen és kifejthesse az álláspontját a vitában, de a bevett gyakorlatnak megfelelően az EP állam- vagy kormányfői szintű részvételt vár el.

Kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik