Közélet koronavírus

Publicus: a budapestiek 57 százaléka elégedetlen az egészségügyi ellátással a járvány kitörése óta

A Publicus Intézet a budapestiek körében végzett, a Népszava megbízásából készült felméréséből kiderült: a fővárosiak 3 százalékát érintette a Kásler Miklós humánminiszter által elrendelt kórházi ágykiürítés, azaz neki vagy a közeli családtagjának kell gondoskodnia egy hazaküldött hozzátartozóról. Közülük 54 százaléknak nagy terhet jelent, hogy meg kell oldania az otthonápolást.

A válaszadók 27 százaléka szerint „valamennyire terhet jelent, de nem nagyot” a hazaküldött családtagról való gondoskodás, míg 19 százaléknak ez semmilyen gondot nem okoz.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

A mintában részt vevők 3 százalékán végeztek már el koronavírus-tesztet, azonban a vizsgálaton átesett embereknek csak valamivel több mint a felénél történt ez állami intézményben. Negyvenkét százalék magán laboratóriumhoz fordult, míg 3 százaléknyian mindkét intézménytípusban átestek tesztelésen.

A megkérdezett budapestiek 11 százaléka azt mondta, hogy nem ment orvoshoz a koronavírus járvány megjelenése óta még úgy sem, hogy közben egészségügyi ellátásra lett volna szüksége. A kutatásban résztvevők 57 százaléka pedig azt állította, ő vagy közeli hozzátartozója a járvány magyarországi megjelenése óta nem kapta meg a szükséges egészségügyi ellátást — teszi hozzá a lap.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik