Közélet koronavírus

Operatív törzs: lesz nemzeti oltóanyaggyár

Az operatív törzs péntek délelőtti sajtótájékoztatóját Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte, aki elmondta: az érettségi vizsgák sikeresen lezajlottak, a tanárok nem bojkottálták azt. Jó, hogy nem hallgattak a szirénhangokra, pedig Maruzsa szerint az ellenzék és a sajtó nagy terhet helyezett rájuk.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elismételte a reggel közölt adatokat: 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős krónikus beteg, ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma. Kiemelte: szépen gyarapszik a gyógyultak száma, már 865-en épültek fel a betegségből.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma részéről Kásler Miklós, a Népegészségügyi Központ képviseletében Müller Cecília együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetemmel oltóanyag-fejlesztésről és -ellátásról, nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról. A cél, hogy biztosított legyen az ország oltóanyag-ellátása és csökkentsék a külföldtől való függést.

A gyógyszertárakban engedélyezték az FFP1-es, 2-es és 3-as maszkok forgalmazását, ezek mostanáig nem szerepeltek a termékkínálatban.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet a legionellaveszélyre. Arra kérte az újranyitó vendéglátóipari egységeket, hogy a meleg vizes csapokat, kifolyókat hősokkal kezeljék, ha a csapokat régóta nem nyitották meg, a pangó víz miatt először fertőtleníteni kell azokat.

Bár a kerthelyiségek újranyithatnak, ez nem jelenti azt, hogy ezekben tumultus alakulhat ki vagy hogy helyet adhatnak csoportos rendezvényeknek. Az asztalokat egymástól távol kell elhelyezni, a közös használatú eszközökre (például a sótartókra) nagyon figyelni kell, gondoskodni kell fertőtlenítésükről a használat után.

Lakatos Tibor ezredes elmondta: pénteken négyheti készletet juttatnak el az alapellátásban dolgozókhoz, ez már nem az első ilyen szállítmány. Kiemelte, hogy át kell állni az észszerű készletgazdálkodásra, ezt a kórházparancsnokok, illetve az idősotthonokban dolgozó intézményparancsnokok segítik. Az elmúlt 24 órában 7534 ellenőrzést végeztek a hatósági házi karanténban lévőknél, 35 szabálysértést állapítottak meg.

A sajtó kérdez

  • Augusztusban döntenek arról, hogy mikor oldják fel a rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat.
  • A házi karantén elektronikus ellenőrzésekor szem előtt tartják a személyiségi jogokat, abba az érintettnek háromszor (a karantén elrendelésekor, az informatikai élesítéskor, a tényleges bejelentkezéskor) bele kell egyeznie. Az ellenőrzéssel nem zavarják az érintettek magánéletét.
  • Az első hullám lecsengésére utal, hogy napok óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma. Folyamatosan ellenőrzik a változásokat. Egy-egy módosítás következményei nagyjából két hét után válnak láthatóvá. Elsősorban a járványgörbét, az új fertőzöttek számát kell figyelni.
  • A Pesti úti idősotthonban a járvány kezdete óta 303 fertőzött gondozottat és 26 ápolót azonosítottak. 41 főre nőtt az elhunytak száma, 60 érintett viszont meggyógyult.
  • Az operatív törzs által közölt tesztek számában nincsenek benne a H-UNCOVER nevű, a SOTE által végzett vizsgáló tesztek száma. Beleszámolják a kontaktszemélyeken elvégzett teszteket és az egészségügyi ellátásban elvégzett vizsgálatokat.
  • Müller Cecília magyarázata szerint azért növekedik május 4-e óta a gyógyultak száma, mert most a két héttel ezelőtti fertőzöttek gyógyulnak meg, miközben kevesebb az új beteg. Ilyen a vírus dinamikája.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik