Közélet koronavírus

Operatív törzs: Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó

65 625 mintát vettek és dolgoztak fel eddig a laborokban, ez emelkedő tendencia – mondta el hétfőn az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. A fertőzések elsősorban a zárt közösségekben, azaz az idősotthonokban és a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban terjed a leginkább Magyarországon.

280 főre nőtt a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon
Több megyében is megugrott a napi új fertőzöttek száma, Pest megyében és Budapesten viszont alig nőtt.

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy hétfőn 7 teherszállító járat érkezik Ferihegyre koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védőeszközökkel megrakodva. A rakományban lesz 17 tonna védőkesztyű és 16 tonna sebészi szájmaszk. Az operatív központ sajtóközpontjának ügyeletese elmondta, hogy az elmúlt hétvégén összesen 3631 szabálysértési eljárás indult a kijárási korlátozás miatt, ebből a legtöbb (1760) figyelmeztetéssel végződött, 1069 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 802 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.

A házi karanténok száma hétfőn 9829 volt, a karanténnal kapcsolatos szabálysértések miatt eddig összesen 1286 esetben kellett szankciókat kiszabni. Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban eddig 281 büntetőeljárás indult: rémhírterjesztésért 74, közveszéllyel fenyegetésért 25, csalás miatt 86, járványügyi szabályszegés miatt pedig 16 esetben kezdeményeztek eljárást. Eddig 50 főt hallgattak ki gyanúsítottként.

A Balaton környékén, azaz Somogy, Veszprém és Zala megyében több mint 400 esetben történt szabálysértés, ennek a fele Somogyban. A rendőrség úgy tapasztalta, hogy az elmúlt hétvégén láthatóan emelkedett a szabálysértési esetek száma.

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó Magyarországon, 

mondta el több újság kérdésére is a tiszti főorvos.

Müller Cecília szerint a házi készítésű maszkok esetében nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy ezek mennyire hatékonyak a járványügyi védekezésben. A mindennapi életben nem szükséges az orvosi maszkok használata, ezeket egyébként is minden egyes alkalmazás után el kell dobni. Hozzátette, hogy a maszkviselés csak egyetlen intézkedés, nem helyettesíti sem a távolságtartást, sem a higiénés szabályok betartását.

Enyhült a tömegközlekedési eszközökön a zsúfoltság azóta, hogy Budapesten ingyenessé vált a parkolás – mondta el Kiss Róbert, ezért igen eredményesnek értékelik az intézkedést. Azt azonban megjegyezte, hogy ettől függetlenül a kijárási korlátozásokat továbbra is be kell tartani.

A hajléktalanoknál arra törekszünk, hogy őket kórházban ápolják, mondta el Müller Cecília. Az ő környezetükben ugyanúgy megtörténik a kontaktkutatás, de a hajléktalanok esetében ez jóval nehezebb.

25 olyan idősotthon van, ahol felütötte a fejét a koronavírus-fertőzés, a különféle intézmények között nagy a szórás. Az érintett intézményekben 65 ember hunyt el a járvány miatt. 

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik