Közélet

Bozóki: Orbánnál bármelyik ellenzéki jobb lenne

A politológus szerint most diktatúra van, de ha visszatér a hibrid rendszer, abban a Fidesz legyőzhető.

Az elmúlt időben felpörgött a vita arról, legyőzhető-e még Orbán Viktor. A Hírklikknek most az egykori fideszes Bozóki András politikatudós, azt mondja, a Fidesz egy szabad választáson biztos legyőzhető lenne, de a következő sem lesz az, a 2018-ashoz hasonlóan a 2022-es választás is a Fidesznek biztosít előnyöket. A CEU professzora ennek dacára, a tavaly őszi tapasztalatok alapján, azt mondja,

Orbán Viktort egy félig szabad választáson le lehet győzni.

A jelenlegi felhatalmazási törvény alapján, egyetlen választás sem tartható meg, ha azonban visszaáll a korábbi hibrid rendszer, az ellenzéki összefogás győzhet. Ennek erejét országosan még nem tesztelték, 2018-ban még nem volt teljes az ellenzéki összefogás, az önkormányzati választás csak annyit igazolt, hogy városokban, ahogy Isztambulban, Varsóban egy hibrid rendszerben is győzhet az ellenzék.

Bozóki András szerint jó ideje már több az ellenzéki, mint a „rezsimbarát” szavazó, és korábban sem ez hiányzott, hanem az összefogás. 2022-ben győzhet az ellenzék, ha

sikerül elérni, hogy minden körzetben egy ellenzéki álljon szemben egy kormánypártival,

még akkor is, ha a választás nem lesz szabad.

Az új helyzet, hogy időkorlát nélkül minden hatalmat átadtak Orbán Viktornak, ami még

akkor is diktatúra, ha a kormányfő néhány hónap múlva lemond a rendeleti kormányzásról, visszakapja a hatalmat a parlament.

Diktatúrában nem, de hibrid rendszerben a Fidesz legyőzhető.

Nem tudjuk, a mai diktatórikus állapotot feloldja-e a kormányfő, és ha igen, mikor, de a Fidesz addig, ahol tudja gyengíti majd az ellenzéket, pénzeket von el, miközben a kormány minden eszközével a Fideszt erősíti.

Orbán felhatalmazását a többség időkorlátozta volna
A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint az ellenzék jól tette, hogy nem szavazta meg a rendeleti kormányzást.  

Durvább lehet, ha Orbán a vesztét érzi

Egyetért azokkal, akik szerint bármelyik ellenzéki politikus jobb lenne Orbán Viktornál, hiszen – a kormányfővel ellentétben – fő célja a demokrácia helyreállítása. Nem tartja gondnak, ha valaki most még nem ismert, a rendszerváltás előtt egy évvel Antall József nevét sem ismerte a politizáló közvélemény, ’90 májusában pedig már ő volt Magyarország miniszterelnöke.

Nem tudhatjuk, a jövőben mi változik, de a helyzet októberhez képest, Orbán korlátlan hatalma miatt, romlott. Varga Judit igazságügyi miniszter pedig már utalt rá, hogy a felhatalmazási törvény nem minden elemét vonnák vissza a járvány után.

Az elmúlt tíz év elég volt arra, hogy megismerjük Orbán Viktort, ezek alapján tudjuk, hogy további korlátozó intézkedéseket tehet, ha a vesztét érzi. Eltörölheti a mentelmi jogot, ahogy az Putyin Oroszországában történt.

Ennek ellenére Bozóki András reméli, hogy lesz választás, mert nehéz lenne előle kitérni. Az nem lesz szabad, de arra lát esélyt, hogy a lojális Fidesz-szavazók is átgondolják, hová jutott az ország a visegrádi szomszédokhoz képest.

Ha 300 ezer embernek leesik a tantusz, akkor még a nem szabad választás is megnyerhető.

Bozóki András: Lázár jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán
És még egy állítás az ősfideszes politológussal készült nagyinterjúból: Orbán kegyetlen, „ez az ember szeret leszámolni, az se zavarja, ha ártatlanok kerülnek az útjába”.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik