Belföld

Orbán felhatalmazását a többség időkorlátozta volna

A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint az ellenzék jól tette, hogy nem szavazta meg a rendeleti kormányzást.

A felhatalmazási törvény megítéséről a Népszava megbízásából a Publicus Intézet készített közvélemény-kutatást, amely szerint még a fideszes szavazók 36 százalékának sem tetszik, hogy azt időkorlát nélkül fogadták el. Bár Orbán Viktor „133 bátor ember” segítségével áterőltette azt, a megkérdezettek csaknem kétharmada szerint igaza volt a Demokratikus Koalíciónak, a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek, amikor úgy döntöttek, így nem támogatják a javaslatot.

Nem támogatta az ellenzék a felhatalmazási törvény keddi elfogadását
Orbánnak nem elég a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbítása, az ellenzék időkorlát nélkül viszont nem szavazza meg a javaslatot, így egy hetet csúszik a döntés. Így csütörtökön lejárhat a rendkívüli jogrend.

Az nem meglepő, hogy ezeknek a pártoknak a szavazói szinte 100 százalékban elutasítják a „korlátlan idejű teljhatalmat”, az viszont igen, hogy a bizonytalanok 62 százaléka sem kér a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabályból.

A Fidesz-szavazók 36 százalékának nem tetszik, hogy időkorlát nélkül fogadták el, de még magasabb közöttük (majdnem 40%) az aránya azoknak, akik szerint helyénvaló lett volna, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek, és az velük együtt szavazza meg a rendkívüli felhatalmazást. Ezt a DK, az MSZP és a Momentum szavazóinak 100 százaléka így  gondolja, a Jobbik híveinél 80 százalék az arány, a bizonytalanok körében 61 százalék.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik