Közélet koronavírus

Szél: 40 napja nem engedik ki a gyermekotthonok lakóit, legfeljebb csak az udvarra

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán arról számolt be, hogy ellenőrizte a gyermekotthonok jelenlegi helyzetét és arra jutott, hogy „dacára a korábbi minisztériumi kommunikációnak”, a gyermekotthonban élő gyermekek továbbra is be vannak zárva az intézményekbe, immár 40 napja.

Korábban az RTL Klub kérdezett rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi), hogy  mi az oka ennek a rendkívül szigorú intézkedésnek, hiszen még Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint is nagyon fontos a mozgás a fiataloknak nemcsak az egészség, de a mentális egészség megtartása szempontjából is. A tárca válasza szerint:

Kisebb csoportokban, megfelelő felügyelet mellett a gyermekotthonokban elhelyezett fiatalok is kimehetnek a szabadba az általánosan, mindenkire érvényes szabályok, ajánlások betartásával.

Szél azonban az tapasztalta, hogy szó sincs kiscsoportos kimozdulásokról, a gyerekek maximum a gyakran csak kis alapterületű udvarra mehetnek ki, ami nem ad lehetőséget a mozgásra.

Az EMMI tehát vagy nem mond igazat, vagy egyszerűen azt sem tudja, mi zajlik a hozzá tartozó gyermekotthonokban és össze-vissza beszél — nem tudom eldönteni, melyik a rosszabb. Mert miközben most már a járványügyi szabályok lazításáról kommunikál a kormány, a fiatalokat meg érettségire küldi, a gyermekotthonban élők egy egészségügyi sétára sem mehetnek ki — továbbra sem

— írja a képviselő, aki posztja szerint több jelzést is kapott az ország gyermekotthonaiból, hogy egyre súlyosabb probléma a gyermekek bezártsága. A Szél Bernadetthez eljutott főigazgatói utasítás szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság március 16-án arra utasította a fenntartása alatt működő gyermekvédelmi intézményeket, illetve a nevelőszülői hálózatot is, hogy vezessenek be látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat. Szél szerint ebből lett az a gyakorlat, hogy

a gyermekek március közepe óta be vannak zárva — és miközben most már a lazításról kommunikál a kormány, a fiatalokat meg érettségire küldi, a gyermekotthonban élők egy egészségügyi sétára sem mehetnek ki.

Szél Bernadett ezért felszólította a kormányt és a fenntartót, vagyis az Emmit és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, hogy biztosítsa a gyermekek testi és lelki egészségéhez elengedhetetlen mozgást a szabadban, a felügyelt és szabályozott keretek közt megszervezett sétát.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik