Közélet

400 milliót bukhat a DK

Egy hónappal a Demokratikus Koalíció (DK) 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzése után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a párt alapítványánál is ellenőrzésbe kezdett tavaly ősszel. A probléma az, hogy az Új Köztársaságért Alapítvány több dokumentuma szintén megsemmisült a Teréz körúti irodatűzben. Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója a Népszavának azt nyilatkozta, arra számítanak, hogy a hiányzó dokumentumok miatt a pártalapítvány állami támogatásának felfüggesztését kezdeményezik. A DK állami támogatása 207 millió, a pártalapítványé 195 millió forint évente.

Az ÁSZ olyan iratokat is kért a DK-tól, amelyek már korábbról megvoltak a számvevőknél, ám az ellenzéki pártnál már nem, ugyanis ezek elégtek a tűzben. Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn este az ATV-nek azt mondta: ezeket a papírokat igyekeztek másodpéldányokból, másolatokból megszerezni, például a bankoktól átutalási bizonylatokat is kikértek, azonban lehetetlen megszerezni olyan számlákat, amelyek egy-egy kisebb vidéki rendezvényhez kapcsolódnak.

Miután tűz pusztított a DK központi irodájában, az ÁSZ közölte, hogy 2018-ban, az országgyűlési választási kampány költségeire vonatkozó adatokat, számlákat, dokumentumokat megkapták. Jelezték, hogy olyan dokumentumokat ugyanakkor nem vettek át a párttól, melyek a 2017-2018. évi költségvetési ellenőrzésre vonatkoztak volna, ugyanis az ellenőrzést csak 2019. második félévében kezdték meg. Ennek része, de nem egésze tehát a kampányhoz tartozó számlák, dokumentumok. A pártigazgató a Népszavának azt mondta: az ÁSZ feljelentést tehet a Legfőbb Ügyészségnél az ellenőrzés lezárását követően, a büntetőjogi felelősség pedig Gyurcsány Ferenc pártelnököt terheli a jogszabályok szerint. Erről a pártelnök úgy nyilatkozott hétfőn, hogy „szívesen megvívja ezt a meccset”, mert a tűzeset magyarázattal szolgál a hiányra.

Frissítünk!

Szemlénk megjelenése után az Állami Számvevőszék közleményben reagált a Népszava cikkére. Ebben úgy fogalmaznak: az Állami Számvevőszék nem helyezte kilátásba a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ nem írt semmi ilyesmiről a DK elnökének megküldött jelentéstervezetben. Elismételték, ami az eredeti cikkben is szerepelt: a DK nem adta át korábban az Állami Számvevőszéknek a 2017-es és 2018-as gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat. Az Állami Számvevőszék a jelenleg ellenőrzés alatt lévő 2017-2018. évek tekintetében korábban kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, 50 napos kampányidőszakra vonatkozóan végzett ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál. Hozzátették: a jelenlegi ellenőrzésben érintett, összesen 730 napból tehát 680 napra vonatkozóan korábban nem adott át dokumentumokat a DK az Állami Számvevőszéknek.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik