Közélet koronavírus

Május elején kezdődhetnek az online, otthoni nyelvvizsgák

Négy vizsgaközpont kaphat lehetőséget az Oktatási Hivataltól a számítógépes nyelvvizsgáztatásra — tudta meg a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint várhatóan már május elején megkezdődhetnek az akkreditált online, otthoni nyelvvizsgák.

Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International vezetője a lapnak arról beszél, hogy már most tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma, és további több tízezren várják az online vizsgalehetőséget. Az év első hat hónapjában a korábbi tapasztalatok szerint 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés a járványhelyzet ellenére idén is hasonló mértékű.

A szakember tájékoztatása szerint az otthoni vizsgalevezetésre az a négy központ adhatott be kérelmet, amelyiknek már volt akkreditált számítógépes vizsgarendszere. Ezek az ITK-Origo, az Euroexam, az iTolc és a TIT-iXam.

Az otthoni, online vizsgáztatás legkritikusabb pontja a biztonság, vagyis hogy miképpen küszöböljük ki a csalást. Ehhez azonban megvannak az eszközök, ilyen például, hogy a vizsgázó laptopjának beépített kameráján keresztül egy felügyelő nézi a vizsgázót munka közben, egy másik, kamerával felszerelt okostelefonnal pedig a környezetet is figyelik

— mondta el a lapnak Németh Sándor, az Euroexam kommunikációs tanácsadója.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik