Közélet koronavírus

Még a Klebelsberg Központ is elismeri, hogy több tízezer gyerek maradhat ki a digitális oktatásból

A Klebelsberg Központ (KK) mintegy 750 ezer diákjának öt százaléka nem rendelkezik a szükséges eszközökkel, vagy még internettel sem a digitális távoktatáshoz — elevenítette fel Hajnal Gabriella, a KK elnökének múlt pénteken, az InfoRádióban elhnagzott szavait a Népszava. A lap szerint a KK-elnök által ismertetett számok alapján mintegy 37,5 ezer diák esik ki a koronavírus-járvány miatt március 16-tól elrendelt tantermen kívüli, digitális tanulásból.

Ercse Kriszta oktatáskutató a lapnak arról beszélt:

Az érintett diákok száma még ennél is magasabb lehet, a fenti adat csak a KK által fenntartott intézményekre vonatkozik. De az egyházi fenntartású iskolákban és a szakképzésben is nagyon sokan lehetnek, akik eszközök hiányában kimaradnak az online távoktatásból.

A kutató becslései szerint a 100 ezret is meghaladhatja azoknak a tanulóknak a száma, akiknek az oktatását nem lehet digitális módszerekkel biztosítani. Hermann Zoltán, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa az országos kompetenciamérés 2017-es adatait (amely még tartalmazta a háztartásban található számítógépekre, illetve az internet-hozzáférésre vonatkozó háttéradatokat) felhasználva azt állapította meg, hogy például az általános iskola felső tagozatában minden ötödik diák elérhetetlen az online oktatás számára.

Erre alapozva 21 szakmai szervezet, alapítvány petíciót is indított a távoktatásból kieső tanulók támogatására. Az oktatásirányítástól egyebek mellett azt kérik, pontosan mérjék fel az érintett diákok körét, s állami forrásokkal, forprofit és civil szervezetek összefogásával kezdeményezzék a családok megfelelő eszközökkel és internetkapcsolattal való ellátását.

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik