Közélet koronavírus

Orbán: a bajban is barátok magyarok és türkök

Nagypénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetőil egyeztetett a magyar kormányfő.

Nem sokat pihen a kormányfő és a külügyminiszter. Szijjártó Péter éjszaka még a CNN műsorvezetőjét tette helyre, Orbán Viktor az állami rádióban kezdett, majd mindketten részt vettek a Türk Tanács digitális csúcsértekezletén, tudatta a miniszter közösségi oldalán. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke később arról tájékoztatta az állami hírügynökséget, hogy a videokonferencián  nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés.

A csúcstalálkozón a vezetők (köztük Recep Tayyip Erdogan török, Ilham Alijev azeri elnök) a fertőzés ellen nemzeti szinten hozott intézkedéseiket osztották meg, döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok folyamatosságának biztosításáról, áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban. Abban is megegyeztek, hogy kölcsönösen segítik a tagállamok területén ragadt állampolgáraikat.

Orbán Viktor megismételte, hogy a közös kulturális örökségből adódóan a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre. A kormányfő megköszönte az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokat. Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret.

A kormányfő hozzátette: Kazahsztánt is köszönet illeti, mert lehetővé tette, hogy a Kínából hazatérő, a magyar kormány által megrendelt orvosi eszközöket szállító repülőgépek feltankoljanak fővárosában. Orbán Viktor arra is kitért, hogy Törökország az exportkorlátozások dacára engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil, valamint kézfertőtlenítő gél Magyarországra szállítását.

Ahogy a magyar mondás tartja: bajban ismerszik meg igazán a jóbarát

– fogalmazott Orbán Viktor. A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta van  megfigyelői státusza a tanácsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik