Közélet koronavírus

Szijjártó Péter kiosztotta a CNN műsorvezetőjét

Álhír, hogy Magyarországon beszüntették a parlamentet.

Ezt mondta a külügyminiszter csütörtök éjjel a CNN-nek. Szijjártó Péter Facebook-oldalán megosztotta az interjút:

Az interjút szemléző állami hírügynökség szerint Szijjártó Péter a műsorvezetőhöz szólva úgy fogalmazott:

(…) sajnálattal közlöm, hogy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, mivel azt mondta, hogy a parlamentet beszüntették (…), ami nem igaz. A parlament ülésezik. Ezen a héten például (…) három napon is ülésezett.

A miniszter arra reagált, hogy ezt megelőzően a műsorvezető azt mondta: a koronavírus-járvány ellenére a francia nemzetgyűlés, a brit parlament, az amerikai kongresszus működik, míg a magyar nem, a kabinet határozatlan idejű rendeleti kormányzáshoz kért felhatalmazást, amit a parlament elfogadott.

A CNN műsorvezetője azt kérdezte Szijjártó Pétertől, miért volt szükség erre a felhatalmazásra; melyek azok az intézkedések, amelyeket ne tudtak volna meghozni a koronavírus-járvány megfékezésére ekkora parlamenti többséggel. A külügyminiszter jelezte: számos álhír terjed Magyarországról az új törvényről, sok helyütt kiemelik, hogy a jogszabálynak nincse időkorlátja, de ez sem teljesen igaz,

mivel a törvény kimondja, hogy maga a parlament jelentheti csak ki a rendkívüli helyzetet. Őszintén szólva ennél demokratikusabb megoldást nem is tudok elképzelni, hiszen a törvény a parlamentnek ad döntési jogot, amely demokratikus felhatalmazást kapott az emberektől.

Szijjártó Péter kitért rá, hogy az Európai Unió három másik tagállamában (Lengyelország, Málta, Horvátország) hasonló a jogi szabályozás. Mint mondta, elutasítja a kettős mércét, és teljesen érthetetlennek tartja, hogy ismét Magyarország van terítéken.

Ezeket a kettős mércéket kéne félretenni a jelenlegi vírushelyzetben.

Emlékeztetett rá, hogy a magyar parlament összetétele nem egy lottósorsoláson, hanem választások eredményeként dől el, így természetes, hogy a többség a kormánypártoké. Álhír, hogy a kabinet ellenőrizetlenül és korlátlanul alkothat rendeleteket.

A törvény világosan kimondja, csak olyan rendeleteket lehet hozni, amelyek az országot, az embereket és a gazdaságot védik a koronavírus-járvánnyal szemben.

A miniszter szerint a jogok, amelyeket a kormánynak adott a parlament, sokkal korlátozottabbak, mint azok, amelyekkel például a francia elnök rendelkezik normál körülmények között.

Szóval úgy beállítani a helyzetet, mint egy demokrácia elleni támadást, méltatlan őszintén szólva.

Szijjártó Péter tudatta, a héten 16 törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentnek, amelyeket két részre kell osztani. Egyrészről vannak a vírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezések. Ezeknél van lehetőség a rendeletalkotásra, mivel sürgős ügyek. Másrészről vannak olyan törvények, amelyek függetlenek a vírushelyzettől, ezeket a parlament rendes eljárásrend szerint hozza meg.

 

Kiemelt kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik