Közélet koronavírus

Müller Cecília: fiatalok is megfertőződtek koronavírussal

Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy a kórházparancsnokok orvosi kérdésekben nem hoznak döntést, elsősorban a készletgazdálkodás, illetve a biztonság területén támogatják a kórházak tevékenységét. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, hétfőtől minden kórház kórházparancsnokok felügyelete alá kerül. A rendőrezredes bejelentette, hogy vasárnap délután két órakor Halmosi Zsolt országos főparancsnok adja át az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt megbízóleveleket a kórházparancsnokoknak.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos elismételte, hogy már 408 regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, két idős, magyar állampolgár pedig életét vesztette, akik 86, illetve 90 évesek voltak. Mindketten más alapbetegségekben szenvedtek. Jelenleg 14 fertőzött szorul lélegeztetésre. Az országos tiszti főorvos szerint egyre több fertőzöttre kell számítani, a kontaktuskutatás még mindig tart, az ország néhány napon, legfeljebb héten belül a tömeges megbetegedések szakaszába léphet. Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak 7 laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás — tette hozzá. Az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség.

Hangsúlyozta: az idősek számára fenntartott, 9 és 12 óra közötti bevásárlási lehetőség csak végszükségletre van nyitva hagyva, rendkívül indokolt esetekben, egyébként továbbra is azt kérik, hogy az idősek maradjanak otthonaikban. Kiemelte:

Az elmúlt napok rendelkezései szigorítások. Ezt jól véssék a fejükbe, nagyon fontos, hogy megértsük, ezek nem enyhítések.

Újságírói kérdésre elmondta: a vírus nem kímél senkit, fiatalok, gyermekek is megfertőződhetnek, másokat is megfertőzhetnek, ez gyakorlatilag a teljes populációra igaz, éppen ezért kell visszaszorítani az érintkezések számát.

Több sajtóorgánum is rákérdezett, hogy a fertőzött magyarok között vannak-e fiatalok, gyerekek, erre Müller Cecília igennel válaszolt, de semmilyen további részletet nem árult el. Ahogyan azt is megerősítette, hogy egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, de a betegek számáról, beosztásáról, a munkavégzésük helyéről nem árult el többet. Mint mondta:

Vannak egészségügyi dolgozók karanténban, és vannak pozitív esetek is közöttük.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy pozitív lett a nagymágocsi idősek otthona egyik lakójának tesztje. Az ápolt elesett, ezután került kórházba, itt lázasodott be.

Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból heten kapták el a koronavírust, őket a szentesi Bugyi István Kórházba szállították. Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak.

Az Mfor szerette volna megtudni, hogy a hulladékgazdálkodásban dolgozók mikor kapnak védőruhát. Müller Cecília általánosságban úgy fogalmazott, hogy vannak munkakörök, amelyekben kötelező védőruhát biztosítani, ilyenek a szemétszállításban részt vevők is. A fertőzésveszélynek kitett területeken a munkáltatók felelőssége a védőfelszerelés biztosítása.

A Kínából érkezett védőfelszerelések minőségével kapcsolatban azt mondta, azok

valóban nagyon különböző minőségűek.

Éppen ezért a beérkezett szállítmányokat átvizsgálják, mert nagyon fontos, hogy ezekben megbízhassanak.

A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy az eddig elhunyt 13 személy átlagéletkora 69 év. Az Index kérdésére a tiszti főorvos elmondta: Magyarországon nem kiugróan magas az elhunytak aránya, pontosan megfelel a környező országokban megfigyelhető trendeknek. Hozzátette: valójában semmilyen hasonlítgatásnak nincs helye a járványkezelésben. Közlése szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rosszindulatú, daganatos megbetegedések azok a krónikus betegségek, amelyek a leginkább növelik a koronavírus fertőzésének súlyosabb kimenetelét, egyébként is ezek a leggyakoribb halálokok Magyarországon.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik