Közélet koronavírus

MESZK: előfordult, hogy az egyszer használatos maszk mellé vasalót kaptak az ápolók, hogy azzal fertőtlenítsék

A Medicalonline-nak adott interjút Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke, aki többek között arról beszélt, hogy a kamara március 20-án levélben kért soron kívüli intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnöktől, akitől azonban egyelőre nem kaptak választ.

A Miniszterelnöki Kabinetirodától mindössze egy olyan visszaigazoló levelet kaptak, amelyben közölték: a levelüket továbbították Pintér Sándor belügyminiszternek, az operatív törzs vezetőjének, és Kásler Miklósnak, hogy áttekintsék. Bár tételes választ nem kaptak, Babonits Tamásné szerint történt néhány intézkedés az általuk felvetett problémák megoldására.

Volt előrelépés a védőfelszerelésekkel és kézhigiénés termékekkel való ellátottságban, védőeszközökhöz jutottak az otthoni szakápolást és hospice ellátást nyújtó kollégáink, akiknek jelenleg rendkívüli a leterheltségük, hiszen a kórházból otthonukba bocsátott betegek gondozása is rájuk hárul. Bővítették az adókedvezményre jogosultak körét a humán egészségügyi szolgáltatást nyújtókkal – bár ez utóbbi a szakdolgozók tekintetében nem annyira jelentős réteg

— magyarázta. Hozzátéve: továbbra sincsen megoldás az egészségügyi dolgozók munkaidő alatti étkeztetésére, ami különösebb intézkedés és jelentős pénzügyi ráfordítás nélkül bevezethető lenne. Bár most a civil társadalom rengeteg adománnyal látja el a kollégáikat, és a MESZK már kapcsolatban áll például az #Etesdadokit! jótékonysági csoporttal, Babonits Tamásné szerint egy elhúzódó járvány esetén ez nem biztos megoldás.

A fenntartó feladata lenne, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyiekről gondoskodjon

— tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy hogyan változott a MESZK levelében is felvetett, a védőfelszereléseket érintő probléma, úgy fogalmazott:

Történt elmozdulás, de a kamarához érkező visszajelzések alapján mennyiségileg és minőségileg még nem elegendő a betegellátáshoz a később tömegessé váló fertőződések idején. Egyértelműen érezzük, hogy nem megfelelő az ellátottság, és vannak problémák a szállításokkal. Volt olyan intézmény, ahol a fejenként napi két darab, egyszer használatos sebészi maszk mellé kaptak a kollégák egy vasalót, hogy hővel fertőtlenítsék azokat.

A MESZK levelében egyhavi plusz bért kértek Orbán Viktortól, Babonits Tamásné szerint azért,

hogy a közvetlen betegellátást végzők csak a gyógyító feladataikra tudjanak koncentrálni. A mi kollégáinknak nincsenek tartalékaik, így aggodalommal tölti el őket a mostani helyzet, ami a családjaik anyagi biztonságát is veszélyezteti.

A MESZ alelnöke arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók ingyenes utazása ugyan segítség lehet néhány szakembernek, ugyanakkor amikor már folyamatos szolgálatot teljesítenek a szakdolgozók az intézményekben, ezt kevesen tudják majd igénybe venni.

A Medicalonline információi szerint vannak, akik már a járvány kezdetén felmondtak a munkahelyükön, ezt a MESZK vezetője megerősítette:

Mi is tapasztalunk szélsőséges megnyilvánulásokat, és ismerjük a lelki vívódást a család és a hivatás között. Tudjuk, hogy volt olyan intézmény, ahol egyszerre tíz kollégánk mondott fel. Naponta 20-30 telefonhívás, és ugyanennyi levél fut be a kamarához, a panaszokat összegyűjtjük, és anonimizálva eljuttatjuk az egészségügyért felelős államtitkárhoz is. Rengeteg munkajogi problémával keresnek meg bennünket, például azzal kapcsolatban, hogy a magán egészségügyi szolgáltatók 70 százaléka bizonytalan ideig szünetelteti a munkát, vagy fizetés nélküli szabadságra küldi a dolgozóit, felmondással fenyegetve őket.

Reagált a miniszterelnök azon bejelentésére is, miszerint Magyarországon 105 ezer, 65 év alatti szakdolgozó mozgósítható a fertőzöttek ellátására. Babonits Tamásné szerint ennyi 65 év alatti, egészségügyi ellátást végző, működési kártyával rendelkező egészségügyi szakdolgozó van, azonban ebben a számban benne vannak a gyógymasszőrök, az egészségügyi gázmesterek (rovarirtók – a szerk.) és működési kártyával rendelkező természetgyógyászok is.

Az ő mozgósításuk a logisztikában embert próbáló lesz. A tömeges megbetegedések szakaszában az élvonalban alkalmazható intenzívterápiás szakápolók száma nem éri el a kétezret az országban

— tette hozzá. A beszélgetés végén a MESZK vezetője arról beszélt, hogy rendkívül aggódik kollégáiért.

Rettegek attól, hogy milyen veszteségeink lesznek. Ha a kollégáink megbetegszenek, és el nem is veszítjük őket, maradandó egészségkárosodást szenvedhetnek, és nem lesz, aki naponta 14 kilométert gyalogol az osztályon. Nem lesz, aki ápolja, gondozza a betegeket. Ha most nem biztosítjuk a számukra a megfelelő eszközöket, akkor egy maroknyi sereggel fogjuk az elkövetkező évek betegellátását végezni. Ami egy hete még fontos volt, az mára már nem számít. Társadalmilag is óriási trauma ez.

Kiemelt kép: illusztráció. Ápoló egy koronavírussal fertõzött beteget lát el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik