Közélet

Európai szocialisták: ha van ember, akiben nem bízhatunk, az Orbán Viktor

A Szocialisták és Demokraták EP-frakciója „elítéli Orbán Viktor miniszterelnök szándékát, amelyet a koronavírus-járvány leple alatt próbál elfogadtatni, és amely korlátlan hatalmat adna a magyar kormány kezébe, hogy rendeletek útján kormányozzon” – olvasható a képviselőcsoport közleménye az MSZP-s Ujhelyi István Facebook-oldalán.

A közlemény a felhatalmazási törvényjavaslatról szól, amelynek lényegét ebben a cikkünkben magyaráztuk el:

Diktatúrát hoz vagy a járvány elleni védekezés egyetlen eszköze a felhatalmazási törvény?
A veszélyhelyzet kihirdetését követő legélesebb politikai vita a túlhatalomtörvényről alakult ki. Válaszok a legfontosabb dilemmákra.

Iratxe García, az S&D spanyol frakcióvezetője azt mondta: „Európának példa nélküli gazdasági, szociális és egészségügyi nehézségekkel kell szembenéznie és erre rendkívüli válaszokat adnia. Azonban ez nem lehet ürügy a demokrácia határozatlan idejű korlátozására. Orbán Viktor csak saját hatalmi érdekeit akarja erősíteni a kialakult egészségügyi krízist kihasználva. A körülményektől függetlenül egyetlen kormány sem kaphat korlátlan felhatalmazást. Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul biztosítsa az Európai Unió alapvető értekéinek védelmét, valamint felszólítom a tagállamokat, hogy az Európai Tanácsban a 7-es cikkely keretében azonnal vegyék napirendre ezt a kérdést.”

Simona Bonafé, demokráciáért és alapjogokért felelős frakcióalelnök pedig azt mondta: „Ha létezik olyan ember, akiben nem bízhatunk meg, ha a demokratikus alapértékekről van szó, az Orbán Viktor.”

Kiemelt képünkön Iratxe García. Fotó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik